Gemeente Smallingerland

Perspectiefnota: Ondanks tegenvaller ruimte voor nieuw beleid 12 juni 2006

Ondanks een forse tegenvaller in de inkomsten heeft de gemeente de komende jaren toch ruimte voor nieuw beleid. Het college heeft daarbij accent gelegd op het bevorderen van deelname aan het sociale verkeer en toerisme en recreatie. Zo is er voor het armoedebeleid en het onderwijsachterstandenbeleid samen jaarlijks 0,24 miljoen extra beschikbaar. Ook voor scholenbouw komt er extra geld: in totaal ⬠1 miljoen structureel. Eenmalig gaat er extra geld naar de herstructurering van stadsparken en naar diverse kleinere toeristisch recreatieve projecten (samen 2,25 miljoen).

Aan de inkomsten kant moest de gemeente een forse tegenvaller incasseren. Jaarlijks komt er voor onze gemeente ca.⬠1 miljoen minder geld beschikbaar vanuit het zogenaamde BTW compensatiefonds. Eenmalig gaat het daarnaast nog eens om een bedrag van â¬2,5 miljoen. Voor een bescheiden deel worden deze tegenvallers gecompenseerd door een iets hogere uitkering uit het gemeentefonds. Maar per saldo betekent het toch dat de inkomsten vanuit het Rijk behoorlijk tegenvallen. Gelukkig zit er vanwege het voorzichtige financiële beleid in de afgelopen jaren nog wel wat "lucht" in de begroting. Lagere rentelasten en minder uitgaven voor de WVG dan geraamd leveren structureel 0,7 miljoen op. Binnen te gemeentelijk grondbedrijf is altijd zeer behoedzaam geopereerd. Daardoor is het nu verantwoord eenmalig â¬4 miljoen aan het grondbedrijf te onttrekken.

Al deze cijfers staan in de zogenaamde Perspectiefnota 2007-2010, die vorige week vrijdag door wethouder Kuipers werd gepresenteerd. De perpectiefnota verschijnt altijd in juni. Het college geeft in die nota een soort vooruitblik op de begroting en meerjarenbegroting die in november verschijnen.