Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

12-06-2006
Overlast van hondenpoep

Uit landelijk onderzoek blijkt dat overlast van hondenpoep op nummer één staat wat betreft ergernis. Ook in de gemeente Eersel is uit het leefbaarheidonderzoek gebleken dat de uitwerpselen van honden tot veel ergernis leiden. Of het nu gaat om een winkelende moeder, een spelend kind, of een avondwandeling door het dorp. De lol is er af als men in een drol is getrapt. Overigens storen ook de meeste hondenliefhebbers zich aan uitwerpselen van de hond.

Wat mag wel en niet?

In de Algemene Plaatselijke Verordening (a.p.v.) van de Gemeente Eersel is onder andere het volgende geregeld:

Verontreiniging door honden
De eigenaar of houder van een hond is verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet:


-op een gedeelte van de weg dat bestemd is of mede bestemd is voor het verkeer van voetgangers ( berm valt ook onder de weg)
-op een voor het publiek toegankelijke kinderspeelplaats, zandbak, of speelweide (grasveld)

De strafbaarheid van de overtreding wordt opgeheven indien de eigenaar of houder van de hond er zorg voor draagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd.

Loslopende honden
Loslopende honden kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Ook al vindt de hondenliefhebber het soms raar, er zijn kinderen en volwassenen die bang zijn voor loslopende honden. Ook hierover zijn regels in de a.p.v. van de gemeente Eersel opgenomen. Het is de eigenaar of houder van een hond verboden die te laten verblijven of te laten lopen:


-binnen de bebouwde kom op de weg (berm) zonder dat de hond aangelijnd is

-op een voor het publiek toegankelijke speelplaats, zandbak of speelweide ( grasveld)

-op de weg zonder voorzien te zijn van een halsband, of een ander identificatiemerk dat de houder duidelijk doet kennen

De gemeente Eersel heeft de plaatsen waar de overlast het grootst is in kaart gebracht. Op deze plaatsen zal de gemeente de komende maanden toezicht houden, en hondenbezitters aanspreken als dat nodig is. Want niet de hond, maar zijn baas is verantwoordelijk voor een hondenpoepvrije wijk, dorp, en gemeente.

Laat uw hondenplezier niet een ander zijn ergernis zijn!