Gemeente Maastricht

VNG-congres: interview met Burgemeester Cremers

De excursies in de gemeente Beek

Het VNG-jaarcongres 2006 wordt op 13 en 14 juni in Maastricht gehouden. Burgemeesters en wethouders uit het hele land komen voor deze bijeenkomst naar de provinciehoofdstad. Centraal thema dit jaar is `gemeenten: raad- en daadkracht'. Er wordt ook ingehaakt op de gemeenteraadsverkiezingen die op 7 maart 2006 plaatsvinden.

Op het programma van het VNG-congres in Maastricht staan tal van excursies naar omliggende gemeentes. De gemeente Beek is er daar één van. De burgemeester van deze plaats, Armand Cremers, is blij met het initiatief van Maastricht om buurtgemeenten bij het evenement te betrekken. "Ik vind het fantastisch dat er excursies naar de omliggende gemeentes plaatsvinden. Dat geeft buurtgemeentes de kans om zich te profileren", zegt hij.

De burgemeester heeft al een paar bijzondere excursies in gedachten: een uitstap naar Maastricht-Aachen Airport eventueel gecombineerd met een bezoek aan Eurocontrol (European organization for the safety of air navigation). Een bezoek aan de bronsgieterij van Pie Sijen in combinatie met een bezoek aan de ateliers van Arthur Spronken. En een excursie naar discotheek de Mondial. "Maastricht heeft geen grote discotheek, die hebben wij. De Mondial heeft een spectaculaire lichtshow en leent zich bij uitstek voor een excursie. Jongeren uit heel Limburg, Duitsland en België komen naar Beek omwille van de Mondial. En het is ook weer eens iets anders dan bijvoorbeeld een excursie naar een museum", aldus Cremers.

Burgemeester Cremers staat positief tegenover de VNG. "De VNG in Den Haag is de belangenbehartiger van alle gemeentes. Ik vind het knap dat ze zich niet laten leiden door de grootte van gemeentes. Ze spreken uit één mond en dat is niet gemakkelijk." Cremers' netwerk reikt tot de directieraad van de VNG: "De voorzitter van de raad, de heer Pans, is een Maastrichtenaar. Als ik hem tegenkom dan zegt hij altijd iets in het Maastrichts tegen mij."

Het duurt nog even, maar voor de bezoekers van het VNG heeft burgemeester Cremers een verrassing in petto. Wat die precies inhoudt, wil hij niet zeggen. Wel ligt hij een tipje van de sluier op: "Wie tegen die tijd op de A2 ter hoogte van Beek rijdt, moet heel goed opletten en om zich heen kijken", zegt burgemeester Cremers geheimzinnig.