Gemeente Rotterdam

De commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) gaat op 13 en 14 juni in gesprek met wethouders over de gemeenterekening 2005. Dat gebeurt in vier hoorzittingen. Het horen van de wethouders is nieuw in het onderzoek van de gemeenterekening. Het onderstreept het politieke karakter en het belang van het advies van de COR. De gemeenteraad behandelt de gemeenterekening op 6 juli.

Hoorzittingen met wethouders

Het vaststellen van de gemeenterekening is een politiek oordeel. Met het vaststellen van de rekening wordt het college decharge verleend over het gevoerde financiële beleid.

Voor de eindconclusie bereidt de COR een advies voor. Daarbij wordt de commissie ondersteund door KPMG, de accountant van de gemeenteraad en door de Rekenkamer Rotterdam. Om tot een gefundeerd advies te komen worden dit jaar voor het eerst vier wethouders gehoord. Tijdens de hoorzittingen komen onderwerpen aan bod zoals het budgetrecht van de raad, het financiële resultaat in 2005 en de toepassing van het subsidiebeheer.

Resultaat gemeenterekening

Met de gemeenterekening legt het college verantwoording af over hoe is omgegaan met de budgetten die de raad bij de begroting ter beschikking stelde. Voor de gemeenteraad is van belang of alle wijzigingen in de rekening, ten opzichte van de begroting, ook door de raad zijn goedgekeurd.

Het uiteindelijke resultaat van de jaarrekening komt uit op 92,2 mln. Na het derde kwartaal van 2005 verwachte het college nagenoeg een sluitende rekening te kunnen presenteren.

Of dit verschil eerder was te voorzien, komt aan de orde tijdens de hoorzittingen. Daarnaast is het subsidiebeheer voor de COR van belang, omdat de gemeenteraad zich vorig jaar uitsprak voor een strikte toepassing ervan, na een eerder kritisch rapport van de Rekenkamer Rotterdam en het ROTS-traject van de commissie Middelkoop.

Goedkeurende verklaring

Elk jaar doet de raad een uitspraak over het collegebeleid in het afgelopen jaar. Het college legt onder meer verantwoording af door inzicht te geven in de uitgaven in 2005, in relatie tot de door de gemeenteraad goedgekeurde begroting.

De gemeenterekening wordt gecontroleerd door de accountant. Deze geeft een verklaring af of de rekening een getrouwe weergave is van de werkelijkheid én of de in de opgenomen bedragen rechtmatig tot stand zijn gekomen. Bij de gemeenterekening over 2005 heeft KPMG een goedkeurende verklaring gegeven. Bij de verschillende gemeentelijke diensten heeft de ASR (interne accountantsdienst) wel enkele jaarrekeningen met beperkingen geconstateerd. De COR heeft vragen hoe het college denkt de gesignaleerde problemen binnen die diensten op te lossen.

Verantwoordingsdebat

De uitkomsten van de hoorzittingen betrekt de COR in haar advies over de financiële verantwoording van het college. De vakcommissies buigen zich daarna over de gemeenterekening met betrekking tot het beleid van de diensten op hun vakgebied.

Op 6 juli is het finale verantwoordingdebat in de gemeenteraad waarbij de raad het college al dan niet decharge moet verlenen.

Het horen van de wethouder is openbaar en toegankelijk voor pers en publiek. De hoorzitting worden gehouden in het stadhuis in zaal SH 113 (13 juni) en SH7 (14 juni).

Datum

Tijdstip

Wethouder

13 juni

10.00 11.30

Dhr. Bolsius

13 juni

11.30 13.00

Mevr. Baljeu

13 juni

13.00 14.00.

Dhr. Schrijer

14 juni

10.00 11.30

Dhr. Geluk

Bron: Griffie, 08-06-2006