Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over de weigering van toegang tot Harare van vertegenwoordigers van NIZA en COSATU. Deze vragen werden ingezonden op 23 mei 2006 onder kenmerk 2050613780.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over het weigeren van toegang tot Harare van vertegenwoordigers van NIZA en COSATU (Ingezonden op 23 mei 2006).

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het weigeren van toegang van vertegenwoordigers van onder meer NIZA en COSATU (Congress of South African Trade Unions) tot Harare, Zimbabwe?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u bereid de Zimbabwaanse autoriteiten op de weigering tot het verlenen van toegang aan te spreken, omdat toegang geweigerd is ondanks eerdere toestemming om deel te nemen aan het congres van het Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU)?

Antwoord
Ja. De Nederlandse ambassadeur in Harare is inmiddels verzocht de Zimbabwaanse regering hierop aan te spreken. De informatie dat een Nederlands delegatielid de toegang tot Zimbabwe was geweigerd, bereikte de ambassade pas toen deze persoon zich weer in Zuid-Afrika bevond.

In de periode voorafgaande aan het congres heeft de Nederlandse ambassade nauwgezet de gang van zaken in de gaten gehouden. De Zimbabwaanse minister van Arbeid had aangegeven dat een ieder die op een aan hem voorgelegde lijst stond de garantie kreeg tot het land toegelaten te worden. De naam van het Nederlandse delegatielid was vermeld op deze door ZCTU aangeleverde lijst. Niet duidelijk is waarom het Nederlandse delegatielid, dat aankwam twee dagen voor de overige deelnemers, desondanks de toegang tot het land is ontzegd.

Overigens was de Nederlandse ambassade bij aankomst van een zevenkoppige FNV-delegatie op hun verzoek op het vliegveld aanwezig om te kunnen assisteren bij eventuele problemen. Er hebben zich in dat geval geen problemen voorgedaan.

Vraag 3
Op welke wijze onderneemt u stappen om ervoor te zorgen dat de betreffende personen alsnog Zimbabwe in mogen om deel te nemen aan het ZCTU- congres?

Antwoord
Als daartoe tijdig een verzoek was ontvangen van het Nederlandse delegatielid, had de ambassade haar contacten met de Zimbabwaanse overheid kunnen aanwenden om informatie in te winnen over de reden voor weigering van toegang. De ambassade zou dan hebben gewezen op de belofte van de Zimbabwaanse autoriteiten dat eenieder vermeld op de aan de minister van Arbeid aangeboden lijst zou worden toegelaten. Nu het congres is afgelopen, is deze vraag niet meer relevant. Er is geen aanwijzing dat de betreffende personen ook in de toekomst niet welkom zouden zijn in Zimbabwe.

ZCTU heeft overigens een proces aangespannen tegen de Zimbabwaanse autoriteiten om hun beslissing de desbetreffende personen uit te zetten onrechtmatig te laten verklaren.

Vraag 4
Hoe beoordeelt u de huidige politieke situatie in Zimbabwe en welk standpunt neemt de Nederlandse regering en de EU in dezen in?

Antwoord
Nederland blijft zeer bezorgd over de slechte toestand in Zimbabwe. De bestuurscrisis, veroorzaakt door het economische en humanitaire wanbeleid van de Zimbabwaanse regering, houdt aan. De Zimbabwaanse autoriteiten lijken wanhopig op zoek te zijn naar een mogelijke omkering van de vrije val van de Zimbabwaanse economie, die nu een inflatie van meer dan 1000 % per jaar kent.

In het licht van deze omstandigheden is Nederland onverminderd voorstander van het handhaven van de druk op de Zimbabwaanse regering door middel van de, in februari 2006 met een jaar verlengde, gerichte maatregelen (EU-sancties) tegen het Zimbabwaanse regime. Daarnaast steunt Nederland de Zimbabwaanse bevolking met humanitaire hulp (onder andere voedselvoorziening aan scholen en onderdak aan de slachtoffers van operatie 'Drive out Trash'). Voorts steunt Nederland het maatschappelijk middenveld in Zimbabwe met een groot mensenrechtenprogramma (Faciliteit Strategische mensenrechtenactiviteiten).


---- --