Gemeente Arnhem

Project Ondernemer in de Wijk weer van start (13-06-2006) Het succesvolle project Ondernemer in de Wijk gaat vanaf medio juni weer van start en wel voor een periode van twee jaar. Het college van B&W van de gemeente Arnhem had daartoe bij de evaluatie van het project al besloten; nu staat alles in de startblokken om er een vervolg aan te geven. Ook de aangevraagde Europese subsidie is toegekend.

Doel van het project is om potentiële startende ondernemers te ondersteunen bij hun stap naar het ondernemerschap. Ook reeds gestarte bedrijven die met knelpunten worden geconfronteerd kunnen voor coaching, bedrijfsadvies en training aankloppen. Het project richt zich op startende ondernemers in Malburgen, Klarendal, Presikhaaf-West, Het Broek, Sint Marten, Spijkerkwartier en binnenstad. Het versterken van de kwaliteit van het ondernemerschap staat centraal.

Stimuleren wijkeconomie
Rita Weeda, Arnhems wethouder van Economische Zaken: Het terugbrengen van werk in de wijk, ofwel het stimuleren van wijkeconomie, staat de laatste jaren in de belangstelling. Het Grote Stedenbeleid richt zich niet meer alleen op het terugdringen van maatschappelijke achterstanden, maar ook op het benutten van economisch potentieel. Wijken kunnen een broedplaatsfunctie vervullen en op die manier een bijdrage leveren aan de stedelijke economie. Economische activiteit in de wijk zorgt bovendien voor diversiteit die de leefbaarheid bevordert. Al deze aspecten maken dat de gemeente Arnhem veel ziet in een project als Ondernemer in de Wijk.

Wijkbedrijfsconsulent en coach
De wijkbedrijfsconsulent (verzorgd door Seinpost Adviesbureau BV) gaat in de betreffende wijken onder meer actief op zoek naar startende ondernemers met uiteenlopende vragen. Ook ondersteunt de consulent hen bij het oplossen van knelpunten en verwijst zo nodig door naar instanties als de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst of het gemeentelijk Bureau Zelfstandigen.
Daarnaast kunnen starters worden doorverwezen naar een individueel en op maat gesneden coachings- en bedrijfsadviestraject en deelnemen aan trainingen, bijvoorbeeld gericht op het uitwerken van een ondernemingsplan, marketing, boekhouden of belastingen. Coaching, bedrijfsadvies en trainingen worden verzorgd door Rijn IJssel training & opleiding en Aeon.
De diensten van de wijkbedrijfsconsulent zijn kosteloos. Voor de vervolgtrajecten wordt een geringe bijdrage gevraagd.
1/2

Verder zal ook intensief gebruik worden gemaakt van bestaande ondernemersnetwerken - onder het motto Ondernemers voor Ondernemers en worden methoden van kennisoverdracht ingezet die ondernemers zowel de optimale vrijheid geven als motiveren.

Bedrijfsleven actief betrokken
Het bestaande bedrijfsleven is en wordt in de vorm van het Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) en de Kamer van Koophandel actief betrokken bij de opzet en uitvoering van het project. Het belang om startende ondernemers naast een goede coaching en advisering bij bestaande ondernemersnetwerken te introduceren en aan mentoren te koppelen wordt ook door hen onderkend. Samen met de gemeente Arnhem zetten zij dan ook de schouders onder dit project.

Klik hier 3182469 bytes brochure