Savantis


Persbericht 13 juni 2006
De demo-doedag Glas, til er niet te zwaar aan succes

De demo-doedag Glas, til er niet te zwaar aan succes Ondanks het mooie weer mocht Samen Beter ruim 400 bezoekers verwelkomen op de door haar georganiseerde demo-doedag op 8 juni jl. te Gorinchem. Deze dag werd geopend door Rob Veraart, voorzitter van de Branche Begeleidingscommissie van het arboconvenant Afbouw en Onderhoud, die met de aanwezige exposanten handmatig het glas hief op een succesvolle glasdag, de eerste na tien jaar. De rest van de dag stond in het teken van glasheffen met minikranen, glaskarren, glastakels etc.

Bekendheid, beschikbaarheid en toepasbaarheid
Het arboconvenant heeft onder andere tot doel om de fysieke belasting van glaszetters en glaszettende schilders te verminderen door de bekendheid, de beschikbaarheid en de toepasbaarheid van middelen te vergroten. Veraart gaf in zijn speech aan dat Samen Beter, kijkende naar de verzuimcijfers, een aardig eind op weg is. Het bericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het ziekteverzuim het snelst daalt in sectoren met een arboconvenant sluit hierbij, volgens Veraart, naadloos aan. Reden voor Samen Beter om de schouders er onder te blijven zetten en mensen te blijven informeren over hoe het werk lichter kan worden uitgevoerd. De glasdag heeft daar volgens vele bezoekers een positieve bijdrage aan geleverd.

fotograaf: Koen Taselaar
Demonstraties en workshops
De vele demonstraties maakten voor de bezoekers de verschillende manieren inzichtelijk waarop glas getild, verplaatst en getransporteerd kan worden. Omdat tillen nooit helemaal te voorkomen is, werden in workshops tilinstructies gegeven, informatie verstrekt over tilhulpmiddelen en werkmethoden en de arbeidsinspectie kwam onder andere toelichten wat er met de beleidsregel tillen staat te gebeuren in 2007. Een snelle blik op de evaluatieformulieren leert dat vele bezoekers na het bezoeken van deze dag inzien dat hulpmiddelen een waardevolle bijdrage leveren en sommige ondernemers willen al tot een directe aanschaf overgaan of hulpmiddelen gaan huren.