Openbaar Ministerie

Transactie voor gebruik niet-toegelaten chloorbleekmiddel

Functioneel Parket, 13 juni 2006

Het Functioneel parket heeft een transactie aangeboden aan een bedrijf voor het reinigen van industriële installaties te Waalwijk, wegens het gebruik van het niet toegelaten chloorbleekmiddel Altichem 370, bij de bestrijding van de legionellabacterie in een collectieve waterleiding.

In januari 2006 is, naar aanleiding van klachten in Den Bosch dat water uit de kraan een chloorlucht had, door de VROM-Inspectie een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het gebruik van Natriumhypochloriet oplossing als bestrijdingsmiddel, om een collectieve waterleiding van een appartementencomplex te desinfecteren. Eerder was in de waterleiding van het complex besmetting met de legionellabacterie geconstateerd.

Onderzoek wees uit dat het ging om het chloorbleekmiddel Altichem 370, een niet door het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (Ctb) toegelaten bestrijdingsmiddel.

Natriumhypochloriet mag uitsluitend als bestrijdingsmiddel worden gebruikt als het een door het Ctb toegelaten middel betreft en het overeenkomstig het wettelijk gebruiksvoorschrift wordt gebruikt. Het is niet toegestaan Natriumhypochloriet te gebruiken in een gemeenschappelijke waterleiding.

Ter voorkoming van strafvervolging is door het Functioneel Parket aan het bedrijf een transactievoorstel gedaan van ⬠1.250,- . Het bedrijf heeft de transactie inmiddels betaald.