ROC Friese Poort


Topper én mbo-uitblinkers 2006 | 13-06-2006

Topper Maarten Pels (links) en uitblinkers Angela van der Veen en Ferenc Jacobs Op maandag 12 juni is de ROC Friese Poort Topper én mbo-uitblinker bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in Post Plaza te Leeuwarden. Na de selectie in de vestiging streden deelnemers van de vestigingen van ROC Friese Poort in Drachten, Emmeloord, Leeuwarden / Dokkum en Sneek in een spannende eindpresentatie en interviewronde om de felbegeerde titels.

ROC Friese Poort kent een traditie op het terrein van prijzen voor jongeren. Hoogtepunt van het jaar zijn daarbij de verkiezing van de mbo-uitblinker van het jaar en de ROC Friese Poort Topper. Beide prijzen zijn bedoeld om jongeren te stimuleren in hun verdere loopbaan-ontwikkeling.

Mbo-uitblinker
Jaarlijks wordt er binnen ROC Friese Poort een mbo-uitblinker gekozen. Deze leerling heeft in zijn/haar BPV (stage)-periode een uitzonderlijk goede prestatie geleverd binnen zijn/haar opleidingsgebied. Dit jaar zijn, broer en zus, Angela van der Veen en Ferenc Jacobs gekozen tot mbo-uitblinkers van ROC Friese Poort. Beide volgen de opleiding Grafimedia in de vestiging van ROC Friese Poort in Drachten. Angela en Ferenc volgen hun BPV binnen hun eigen bedrijf Incd. vormgeving & publiciteit. Bijzonder is dat zij landelijk gezien de eerste leerlingen met een eigen bedrijf zijn, die voldoen aan de eisen die het geldende onderwijsorgaan voor de grafimedia (GOC) stelt aan BPV. Angela en Ferenc zorgden zelf voor externe begeleiders op commercieel en creatief gebied. Zo gaf een voormalig directeur van een gerenommeerd Fries reclamebureau adviezen voor marketing en acquisitie en werden zij creatief gestimuleerd door een kunstenaarsduo uit Berlijn. Het ondernemerschap bevalt Angela en Ferenc goed. Het is dan ook de bedoeling het bedrijf verder te ontwikkelen. Angela en Ferenc zullen op 1 september als mbo-uitblinker van ROC Friese Poort naar de landelijke opening van het Bve-schooljaar gaan.

ROC Friese Poort Topper
Een leerling kan tot topper verkozen worden wanneer hij/zij een aansprekende en/of uitzonderlijke prestatie heeft geleverd binnen de opleiding. Dit jaar waren de producten en presentaties kwalitatief van hoog niveau. Uiteindelijk koos de jury Maarten Pels als winnaar. Maarten, opleiding SPW in de vestiging van ROC Friese Poort te Sneek, ontwikkelde het om maat gemaakt computersysteem Acticomm voor zorginstelling Talant. Het product van Maarten is met name geschikt voor mensen met een aan autisme verwante stoornis. Mensen van wie werd gedacht dat ze nooit zouden kunnen werken met een computer, blijken door het systeem van Maarten dat wel te kunnen. Het bijzondere van Acticomm is dat het werkt met op maat gemaakte sofware. De computer wordt volledig gestuurd door het aanraken van het scherm. Daarnaast is het computermeubel geheel flexibel, zodat mensen met verschillende beperkingen er gebruik van kunnen maken. Naast dat het werken met Acticomm de gebruiker een hoop plezier geeft, stimuleert het programma het maken van keuzes, vergroot het de concentratie, helpt het beter te communiceren en stimuleert de motoriek. Doorslaggevend voor de jury was vooral de doordachtheid van het product, de directe toepasbaarheid in het werkveld en de bevlogenheid van Maarten. Maarten was eerder werkzaam in de ICT-sector en heeft een zeer bewuste overstap gemaakt naar SPW. De jury sprak lovend over de wijze hoe Maarten deze twee werkvelden weet te combineren in Acticomm.