Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 114

datum: 12 juni 2006

Verwijdering bomen en struiken op de Grebbeliniedijk

Om de veiligheid van bewoners ook in de toekomst te kunnen garanderen worden er nieuwe, strengere eisen gesteld aan dijken. Daarbij zijn bomen en grote struiken op de dijk in principe niet toegestaan, want de wortels verzwakken de dijk. Ook op de Grebbeliniedijk in en bij Amersfoort moet beplanting gaan verdwijnen en dat gebeurt in het najaar van 2006. Een beperkt aantal bomen aan de landzijde van de dijk kan blijven staan en ook worden enkele karakteristieke bomen gespaard. Het verwijderen van de beplanting zal met name plaatsvinden in het buitengebied en minder op het gedeelte binnen de stad. Als de beplanting is verwijderd voldoet de dijk aan de eisen van het waterschap.

Als eigenaren zijn provincie Utrecht en gemeente Amersfoort verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderhoud van hun eigen deel van de Grebbeliniedijk. Gemeente Amersfoort is eigenaar van de dijk vanaf de jachthaven tot aan het viaduct van de Bunschoterweg, de provincie Utrecht vanaf het viaduct tot aan Krachtwijk. Om te kunnen bepalen welk deel van de beplanting moet worden verwijderd hebben provincie, waterschap en gemeente een onderzoek laten doen. Dit had tot resultaat dat ongeveer 20 procent van de bomen gespaard kan blijven. Het gaat daarbij om karakteristieke bomen, waaronder enkele elzen, populieren en eiken.

De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland voor het najaar van 2006. De direct betrokkenen worden door de gemeente per brief op de hoogte gesteld van de maatregelen. Ook wordt er voor de start van de uitvoering een informatiebijeenkomst voor betrokkenen georganiseerd.

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 42 69, e-mail s.dejong@amersfoort.nl.


---- --