Algemene Onderwijsbond

datum: 13 juni 2006
bron: Persbericht AOb
De Partij van de Arbeid wil 100.000 investeringsbanen scheppen voor mensen met een lage opleiding of langdurig werklozen. Een prima plan, zulke Bosbanen, vindt de Algemene Onderwijsbond, omdat op scholen nog werk genoeg ligt.
âOns uitgangspunt is dat iedere school een conciërge zou moeten hebben, daar kan het plan van de PvdA goed bij helpenâ, is het oordeel van Ton Rolvink, dagelijks bestuurder van de AOb. âHet wrange is alleen dat in heel veel gemeenten nu zulke mensen op straat worden gezet. Bij scholen verdwijnen honderden mensen die goed werk doen als klassenassistent of conciërge. Die zijn eerst met het ID-banenplan aan werk en opleiding geholpen, worden er nu weer uitgetrapt en kunnen straks misschien weer aan het werk. Dat gejojo met hun werkzekerheid, hun maatschappelijke positie is te schandelijk voor woorden. Het zou daarom goed zijn als nu alsnog àlle ID-banen worden gered en omgezet worden in investeringsbanen. Alle ruim 7000 basisscholen moeten vervolgens de ruimte krijgen om vast een conciërge aan te stellen, zodat deze Bosbanen op termijn een vaste aanstelling kunnen krijgen.â

Afgelopen zondag stelde de PvdA voor om 100.000 investeringsbanen creëren om aan de onderkant van de arbeidsmarkt mensen aan het werk te helpen. In het plan krijgen werkgevers subsidie voor de helft van het minimumloon als zij zorgen voor scholing en op termijn een vaste baan. Het voorstel lijkt op het systeem van In- en Doorstroombanen dat al een aantal jaren voor veel extra onderwijsondersteunend personeel zorgt. In 2003 konden op deze manier rond de 7500 mensen weer werkervaring opdoen in het basisonderwijs. Door bezuinigingen op deze ID-banen waren daar eind 2005 nog maar 5900 IDâers. Dit jaar zijn door de oplopende bezuinigingen nog eens honderden banen verdwenen of dreigen te verdwijnen uit het onderwijs. In veel gemeenten zijn AOb, schoolbesturen van openbaar- en bijzonder onderwijs en de gemeente bezig om te proberen zo veel mogelijk ID-banen te behouden. Dat lukt bij een flink deel, maar met de convenanten die worden afgesproken kunnen niet overal alle banen behouden worden. Het PvdA-plan zou een uitstekend middel zijn om de werkgelegenheid voor deze groep te behouden én uit te breiden, iets waar scholen en langdurig werklozen baat bij hebben. Op de investeringsagenda van het basisonderwijs moet in elk geval staan dat binnen afzienbare tijd àlle basisscholen de financiële ruimte krijgen om een conciërge aan te stellen. Op die manier kunnen de werkervaringsplaatsen (ID, het PvdA-plan) worden omgezet in vaste aanstellingen.