Radboud Universiteit Nijmegen


Woe 14-06-2006 Moeilijker zwanger door pesticide * 13:30 uur Mw. drs. R.W. Bretveld (Medische Wetenschappen) Titel proefschrift: Fertility among greenhouse workers Promotor: Prof. dr. G.A. Zielhuis Copromotor: Mw. dr. N. Roeleveld

Reini Bretveld onderzocht of blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen van invloed is op de vruchtbaar- heid. Hiervoor werd een grootschalig epidemiologisch onderzoek opgezet bij mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de bloementeelt. Dat leverde gegevens op over vruchtbaarheidsstoornissen, spermakwaliteit en menstruatie.
Bretvelds onderzoek maakt aannemelijk dat blootstelling aan pesticiden bij mannen en mogelijk bij vrouwen een verlengde tijd-tot-zwangerschap veroorzaakt. Wat betreft de spermakwaliteit is er geen verband gevonden met de mate van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen. Wel lijken vrouwen die in de bloementeelt werken een verhoogd risico te hebben op een verlengde menstruatieduur. Reini Bretveld (Hengelo, Gld, 1976) studeerde milieugezondheidkunde in Maastricht, met als specialisatie epidemiologie. Bretveld verrichte haar promotieonderzoek op de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van het UMC St Radboud. Vanaf mei 2006 is ze als postdoc aan deze afdeling verbonden.
* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Staf Concerncommunicatie van het UMC St Radboud Nijmegen, tel: (024) 361 3528, e-mail: info@com.umcn.nl

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --