Gemeente Deventer

volksprenten digitaal beschikbaar!

Oude kinderboeken en volksprenten digitaal beschikbaar!

Deventer, 29 mei 2006

Oude kinderboeken en volksprenten digitaal beschikbaar!

Met de publicatie van de website Oude Overijsselse kinderboeken en centsprenten is een belangrijke stap gezet op weg naar een volwaardige, digitale, historische bibliotheek. Door het via internet beschikbaar stellen van volledige boeken wordt kwetsbaar en zeldzaam cultureel erfgoed toegankelijk gemaakt voor wetenschapper en liefhebber.

Op woensdag 14 juni om 16.30 uur wordt de collectie kinderboeken en volksprenten van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek te Deventer toegevoegd aan de website http://www.hetgeheugenvannederland.nl/. De bekende kinderboekenschrijver en politicus Jan Terlouw neemt de site officieel in gebruik.

Dat is het moment dat iedereen de collectie Overijsselse kinderboeken en volksprenten digitaal kan bekijken. Het blijft niet alleen bij het omslag. Alle paginaâs zijn te zien en te downloaden.

De prentenboeken zijn bovendien allemaal in full colour opgenomen.

Het verleden digitaal

Het Geheugen van Nederland is een grote digitale verzameling van illustraties, boeken, fotoâs, teksten, films en geluidsfragmenten, allemaal van eigen bodem. De in Het Geheugen opgenomen verzameling van oude Overijsselse kinderboeken van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer bevat ongeveer 250 Overijsselse oude kinderboeken van de zeventiende eeuw tot circa 1920. De collectie bevat daarnaast 175 historische volks- en kinderprenten uit de 17^e tot en met de 19^e eeuw. Deze prenten worden ook wel centsprenten genoemd, omdat ze in vorige eeuwen op straat voor een hele of een halve cent werden verkocht. De verhaaltjes, vaak met een belerende ondertoon, zijn ware voorlopers van het stripverhaal.

Alle boeken en prenten hebben iets te maken met de provincie Overijssel. Soms vinden de verhalen ergens in Overijssel plaats. In veel gevallen is de schrijver of illustrator afkomstig uit Overijssel. Daarnaast maken boeken en prenten ook deel uit van de collectie omdat ze in Overijssel gedrukt zijn. Behalve Deventer en Zwolle is in het bijzonder Almelo als drukkerstad met ruim vijftien uitgaves goed vertegenwoordigd.

Digitaal zoeken in boeken

De boeken en prenten zijn van groot belang voor het historisch onderzoek op het gebied van sociale geschiedenis, volkscultuur en pedagogiek.

Bij een groot aantal boeken kan de tekst volledig en eenvoudig doorzocht worden. Dit is vooral bijzonder omdat het oude boeken betreft met vaak een zeer afwijkend lettertype. Voor onderzoekers is die functie heel belangrijk en kan het een schat aan informatie opleveren.

Verder is het voor iedere geïnteresseerde leuk om eens uitgebreid te bladeren door zoân oud, vaak kleurrijk geïllustreerd, kinderboek.

Iedereen is welkom op de kinderboekensite van Het Geheugen van Nederland (www.geheugenvannederland.nl). Zo kan iedereen herinneringen ophalen aan de kinderboeken van toen of zich verbazen over de moraliserende toon.

Wie de topstukken uit deze collectie in het echt wil zien, kan van 14 juni t/m 2 september 2006 de tentoonstelling âOverijsselse oude kinderboeken en volksprentenâ gratis bezichtigen in de hal van SAB aan het Klooster 12.

www.hetgeheugenvannederland.nl (vanaf 15 juni zijn de Overijsselse kinderboeken te zien)

http://www.sabdeventer.nl/

Publicatiedatum: 2-6-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 2 juni 2006