Gemeente Eindhoven

Persbericht 2 juni 2006

Ontruiming van 61 woningen nodig voor bomruiming in Meerhoven

Recent zijn op het terrein van het voormalige Prinses Irene Rijopleidingscentrum (PIROC) opnieuw enkele niet-ontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Op woensdag 14 juni aanstaande worden ze onschadelijk gemaakt. Daartoe moeten in de aangrenzende wijk Zandrijk (Meerhoven) 61 woningen worden ontruimd. Ook het verkeer vanuit Veldhoven naar Flight Forum en de A2 zal enige hinder van de werkzaamheden ondervinden.

Op 14 juni worden drie bommen onschadelijk gemaakt: een Engelse vijfhonderdponder en twee Amerikaanse duizendponders. Een van deze duizendponders ligt zo dicht bij woningen in Meerhoven dat ontruiming ervan noodzakelijk. De bewoners van deze 61 woningen aan (delen van) de Zandhoen, Zandkever en Zandhagedis zijn inmiddels aangeschreven. Zij dienen op 14 juni om 09:00 uur hun woning te hebben verlaten. Vanaf dat moment mag ook niemand meer het veiligheidsgebied in, totdat via Omroep Brabant het sein veilig is gegeven (naar verwachting rond 13:00 uur).
De weg van Veldhoven naar Flight Forum en de A2 wordt tijdens de ruiming afgesloten; het verkeer wordt omgeleid. In omgekeerde richting blijft de weg gewoon open.

Geen routineklus

Met name de Engelse vijfhonderdponder, voorzien van chemische vertraging en een anti-demonteerinrichting, staat te boek als een instabiel explosief. Het valt daarom niet uit te sluiten dat deze bom tijdens de ruiming ontploft. Dat geldt overigens, zij het in mindere mate, ook voor de beide andere bommen. Een ontploffing zal gepaard gaan met een harde knal. Ook bestaat de kans dat de containers met persstro vlam vatten en gaan roken. Dit maakt overigens deel uit van het scenario en is geen reden tot ongerustheid. Mocht de vijfhonderdponder op de gewenste manier ontmanteld kunnen worden, dan wordt hij de dag erna in de speciale springput in Meerhoven gecontroleerd tot ontploffing gebracht, samen met een eerder gevonden Amerikaanse tweehonderdvijftigponder waar geen ontsteker meer inzat. De beide duizendponders zijn te zwaar voor vernietiging in de springput. Ze worden tijdelijk opgeslagen op defensieterrein in Gilze-Rijen en op termijn elders â waarschijnlijk op zee â vernietigd.

Kans op meer bommen

Het onderzoek naar achtergebleven blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied nabij de start- en landingsbaan die destijds door de Duitse bezetters werd gebruikt. De geallieerden hebben deze omgeving tijdens de oorlog meermalen bestookt. Waarschijnlijk worden in de toekomst nog meer blindgangers gevonden in de directe omgeving van Meerhoven. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven en/of Veldhoven zijn daarbij niet uitgesloten. De zoektocht naar bommen op het voormalige vliegveld duurt nog zeker tot eind 2006. Elders in Meerhoven zal de zoektocht naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog mogelijk nog langer duren.