Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

7 juni 2006

14 juni in Plein XIX te Den Haag

Het Academisch Café: promovendi in Den Haag op de zeepkist

In Plein XIX wordt op 14 juni een Academisch Café georganiseerd waarin drie promovendi ieder in een kwartier vanaf de zeepkist hun onderzoek presenteren: informeel en to-the-point. Het publiek bepaalt wie de meest inspirerende spreker is. Het Academisch Café is een initiatief van de jarige Universiteit Utrecht (370 jaar!), en wordt georganiseerd door oud-studenten van de universiteit die wonen in Den Haag.

Op de zeepkist

In het Academisch Café in Den Haag op 14 juni beklimmen drie promovendi de zeepkist. Sylvia van den Boogaard bespreekt het ondersteunen van de wiskundige begripsontwikkeling van kleuters door prentenboeken en verhalen. Jonathan Soeharno doet onderzoek naar de integriteit van de rechter en haar institutionele waarborgen. Michaël Stoker gaat vertellen zijn onderzoek naar het meervoudige mysterie in het oeuvre van de Portugese auteur Fernando Pessoa.

Ervaringsdeskundige

Victor Spoormaker won het Academisch Café 2006 in Eindhoven met een praatje over zijn onderzoek naar nachtmerries en lucide dromen. "Aan het einde van de avond werd met de applausmeter (door een driekoppige jury) bepaald wie de winnaar van de avond was. Gelet werd op de kenmerken lengte en decibelniveau van het applaus, want we waren immers in een stad waar veel mensen technisch geschoold zijn. De eerste ronde gaf geen duidelijke uitslag omdat er per kenmerk een verschillende winnaar was, en niet van te voren was bepaald welk kenmerk het meeste gewicht zou moeten krijgen, want technisch en praktisch zijn toch twee verschillende zaken. In de tweede ronde werd ik toch als winnaar aangewezen. Nu is dat ook niet zo lastig met een onderwerp waar iedereen al interesse voor heeft, maar de echte kunst is natuurlijk wat mijn medesprekers deden: om via eenvoudige maar rake taal de interesse te wekken voor het eigen onderzoeksterrein en dan mensen stapje voor stapje mee te sleuren in een wereld waarvan ze niet eens wisten dat die bestond. Het resultaat is verwondering bij het publiek, en bevrediging bij de onderzoeker. Een populariteitstest middels applaus is niet meer nodig; iedereen gaat sowieso met iets extra's naar huis..."

Meer informatie

Woensdag 14 juni 2006, 20.00 uur tot 22.30 uur

Plein XIX, Plein 19, Den Haag

Presentatie door Mark van der Heijden

Toegang vrij, drankjes voor eigen rekening

Overige Academisch Cafés

12 juni, Amsterdam, café De Oude Herbergh, 20.00 uur (Handboogstraat 17/19)

29 juni, Utrecht, café De Dijk, 20.00 uur (Nobelstraat 283)

Voor meer informatie over de sprekers, zie www.alumni.uu.nl/academischcafe

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl