Ingezonden persbericht


Belangrijk knelpunt toerisme aangepakt

KvK maakt vergunningprocedure ondernemers 3 jaar korter

De Kamer van Koophandel voor Zeeland heeft een digitaal stappenplan ontwikkeld die de vergunningsprocedure voor toeristische ondernemers met maarliefst drie jaar verkort. Het langdurige proces van plannen tot realisatie was één van de belangrijkste knelpunten die de vernieuwing en kwaliteitsverbetering van het toerisme in Zeeland in de weg stonden.

Op woensdag 14 juni lanceert de Zeeuwse Kamer van Koophandel deze digitale handleiding toeristische ondernemingsplannen in Brouwerij-Grand Café Emelisse in Kamperland. Wij nodigen u hierbij uit voor de perspresentatie van 13.00 tot 14.30 uur.

Langslepende procedures vormen een flinke hobbel voor toeristische ondernemers om uit te breiden of zich nieuw te vestigen. Dit blijkt het rapport 'economische kansen voor het toerisme'. Het duurt vaak 5 tot 8 jaar voordat deze ondernemers de benodigde vergunningen hebben voor de uitbreiding van hun jachthaven, camping of hotel. Veel plannen van ondernemers worden daardoor in de kiem gesmoord. Om deze ondernemers op een snellere manier langs vergunningen en procedures te loodsen, heeft de Zeeuwse Kamer van Koophandel een handleiding toeristisch ondernemingsplan ontwikkeld.

Digitale handleiding
Voor het realiseren van toeristische plannen zijn er tal van wetten en regels op basis waarvan vergunningen en ontheffingen worden verleend. Hier kan de ondernemer niet omheen. De Kamer van Koophandel is begin 2006 gestart met het ontwerpen van een digitale versie van de handleiding. Deze handleiding bestaat uit onderdelen waarmee het ondernemingsplan stap voor stap wordt opgebouwd, compleet met alle benodigde onderzoeken, afspraken met ambtenaren en aanvragen voor vergunningen.

Samenwerking met gemeenten
Door slim te plannen en goede afspraken te maken wordt een flinke tijdswinst geboekt. Zo kunnen verschillende vergunningaanvragen parallel lopen. Daarnaast kunnen ambtenaren met de ondernemer meekijken en de plannen tussentijds met elkaar afstemmen. De Kamer van Koophandel schat in dat de ondernemer een winst van drie jaar haalt. Verschillende Zeeuwse gemeenten hebben al toegezegd dat zij vergunningaanvragen van ondernemers volgens de aanpak van de handleiding zullen beoordelen. Landelijke partijen, zoals Recron Nederland, gaan het product bij hun leden in de markt zetten.

Perspresentatie

Datum: woensdag 14 juni 2006
Locatie: Brouwerij-Grand Café Emelisse in Kamperland Tijd: 13.00 - 14.30 uur

Graag aanmelden voor dinsdag 13 juni 2006

Programma:

13.00 Perspresentatie

Presentatie door Luit Ezinga, voorzitter Kamer van Koophandel. Uitleg gebruik digitale handleiding door TiDi Graphics aan de hand van concrete voorbeelden.

13.20 uur Gelegenheid tot stellen van vragen / interviews

15.00 uur Officiële presentatie

Openingswoord door de heer Rob van Renterghem, directeur Kamer van Koophandel

Sprekers:

. de heer Luit Ezinga, voorzitter Kamer van Koophandel
. mevrouw Maria Le Roy, gedeputeerde Provincie Zeeland
. de heer Tim Bolweg, directeur Recron Nederland

15.40 uur Officiële openingshandeling
Met behulp enkele zware stroomkabels en een stroomkast zal gedeputeerde Maria Le Roy samen met een Zeeuwse toeristisch ondernemer de internetsite officieel in werking stellen. (fotomoment)

15.45 uur Uitleg werking digitale handleiding door TiDi Graphics aan de hand van concrete voorbeelden.

16.00 uur Borrel

17.00 uur Einde