Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-305       |
|                                            |Arnhem|8 juni 2006    |
|                                            |,     |               |
PROVINCIALE STATEN
COMMISSIEVERGADERINGEN 14 JUNI 2006

Woensdag 14 juni a.s. komen de commissies weer bijeen voor de maandelijkse vergadering.

Commissie Landelijk Gebied
Uitvoering Veluwe 2010
PS hebben voor de periode 2007-2014 E 35,75 mln aan MIG (Meerjarig Investeringsreserve Gelderland)-middelen gereserveerd voor de uitvoering van Veluwe 2010. GS geven in dit voorstel aan PS aan voor welke projecten zij deze MIG-middelen willen inzetten. Hierbij is rekening gehouden met de aangegeven prioriteiten in de tussenevaluatie 'Veluwe 2010 op Koers'. In deze tussenevaluatie is, naast reguliere uitvoering van de EHS en reconstructie, prioriteit gegeven aan: economische kwaliteitsimpuls (recreatie en toerisme), veiligheid en passeerbaarheid (oversteekbaarheid) van wegen, cultuurhistorie (Belvoir2) en imagoversterking.

Meer informatie: F. van Hooijdonk, tel. 026-3598557

Economie en Milieu
Verplaatsing steenzagerij DEKO B.V.
Het voorstel ligt om maximaal E 4.000.000,- beschikbaar te stellen als schadevergoeding voor de verplaatsing van steenzagerij DEKO BV, De Vlietberg, Ooij naar het bedrijventerrein Merm te Elst.

Meer informatie: W. Peters, tel. 026-3598540

Welzijn
Stand van zaken dakloosheid
De commissie gaat de voortgang van de Gelderse strijd tegen dakloosheid beoordelen. Jan Janse, daklozenambassadeur, zal aanwezig zijn om zijn bevindingen te presenteren. Jan Janse en zijn opvolger Ron van Rhenen hebben de GSO-steden bezocht en het aantal daklozen dat gedwongen op straat slaapt geteld. Ook hebben zij de mogelijkheden tot dagopvang en dagbesteding in de verschillende steden onderzocht. De resultaten van deze tellingen zijn vastgelegd in een 'stand van zaken notitie'.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082.

Ruimtelijke Ordening
Subsidie herontwikkeling Coberco-locatie De commissie behandelt het voorstel om voor de herontwikkeling van de Coberco-locatie te Arnhem E 250.000,- in te zetten uit de middelen die PS ter beschikking hebben gesteld voor het terugbrengen van het woningtekort.

Meer informatie: W. Peters, tel. 026-3598540

Commissie Verkeer en Water
Herijking Netwerknota Verbinden en Ontsluiten De Netwerknota Verbinden en Ontsluiten uit 2000 is een programma met beleid en doelstellingen op het gebied van openbaar vervoer tot en met 2010. Sinds de vaststelling van deze nota hebben veel nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden. Daarom heeft de commissie Verkeer en Water gevraagd om een herijking van deze nota. In de Herijking worden de ambities voor de resterende looptijd van de Netwerknota vastgesteld. De ambities liggen op het gebied van sociale bereikbaarheid, bereikbaar van de economische centra en de rol van de provincie ten aanzien van openbaar vervoer.

Meer informatie: G. Buevink, tel. 026-3599154

Commissie Algemeen Bestuur
Regionale Uitvoeringsprogramma's 2006
GS vragen PS om akkoord te gaan met de Regionale Uitvoeringsprogramma's (RUP's) 2006 voor de WGR-regio's Achterhoek, De Vallei, Noord-Veluwe, Rivierenland, Stedendriehoek en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

Op 12 april 2006 zijn de RUP's besproken in PS. Het voorstel is toen niet aangenomen. De meerderheid van de staten vroeg zich af of de gemeentebesturen en -raden wel voldoende betrokken zijn bij de procesgang van de RUP's. Het CDA koos ervoor om in de regio KAN een koppeling te leggen tussen de medewerking van Arnhem aan de verplaatsing van asfaltcentrale Bruil en de provinciale bijdrage voor Rijnboog. Er ligt nu een vervolgvoorstel.

Deze zes RUP's bevatten strategische projecten en afspraken die aansluiten bij de omgevingsplannen die door PS zijn vastgesteld en overige regionale ambities. Verder zijn projecten en afspraken opgenomen die door de WGR-besturen naar voren zijn gebracht. Met de uitvoering van deze RUP's is een bedrag van E 30 miljoen gemoeid. PS hebben in het Statenakkoord 2003-2007 "De Gelderse Aanpak" GS opgedragen de samenwerking met gemeenten en regio's te intensiveren. Daarnaast is in het Statenakkoord opgenomen dat de werkwijze van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) breder gehanteerd dient te worden. Deze elementen uit het Statenakkoord zijn in de RUP's gecombineerd.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082

Zie voor overige agendapunten www.gelderland.nl



Provincie Gelderland