Ingezonden persbericht


Persbericht

Wereld Bloeddonordag: woensdag 14 juni a.s.

Burgemeester Niederer en wethouder Coolen komen bloeddonors bedanken

Op woensdag 14 juni, Wereld Bloeddonordag, brengen de Weerter burgemeester Jacques Niederer en wethouder Harry Coolen een bezoek aan het donorcentrum Weert. Het bezoek is er vooral voor bedoeld de bij het centrum ingeschreven bloeddonors te bedanken voor het jarenlang afstaan van bloed. Het bezoek begint om 19.00 uur. Het donorcentrum is gevestigd in het Rode Kruisgebouw aan de Boerhaavestraat 15a in Weert. In Weert staan 2029 donors ingeschreven.

WHO
De World Health Organisation (WHO) heeft een speciale dag in het leven geroepen om alle bloeddonors te bedanken. Als datum voor deze 'World Blood Donor Day' is woensdag 14 juni gekozen; de verjaardag van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar, die in 1900 de bloedgroepen ontdekte.

Donors
Bloed is van levensbelang. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Voor verkeersslachtoffers bijvoorbeeld. Of voor mensen met leukemie, hemofilie of ernstige brandwonden. Jaarlijks worden er 300.000 mensen gered omdat er bloed van gezonde mensen beschikbaar is.

Campagne bloedgroepen
Op 14 juni lanceert Sanquin de voorlichtingscampagne over bloedgroepen. Met deze campagne, die als slogan heeft 'Ik ben bloedmooi', wil Sanquin meer bewustwording creëren over bloeddonorschap en het AB0 bloedgroepensysteem.

Niet ieder mens heeft dezelfde bloedgroep. Het meest bekend zijn de bloedgroepen A, B, AB en 0 (nul). Maar waarom is er van de ene bloedgroep meer bloed nodig dan van de andere? Hoeveel procent van de Nederlanders heeft bloedgroep A? Dit zijn vragen waarop de voorlichtingscampagne een antwoord geeft.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig en belangeloos bloed geven. Kernactiviteit is een veilige productie en levering van bloed- en plasmaproducten voor de behandeling van patiënten en onderzoek naar bloed en transfusiegeneeskunde. Sanquin is een not for profit-organisatie. Belangrijke aspecten als ethiek, kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid staan bij Sanquin hoog in het vaandel.

////////////////////////////////////////