Raad van State


agenda.agenda_details agenda.agenda_details

[s?agenda.agenda_details.Lunchpauzeconcert:_Harmen_van_Dam_(orgel)_en_ Gerriek_van_Dam_(blokfluit)]
Lunchpauzeconcert: Harmen van Dam (orgel) en Gerriek van Dam (blokfluit)
Al tien jaar organiseert de Raad van State op de tweede en vierde woensdag van de maand gratis lunchpauze-concerten voor het publiek van Den Haag en omstreken. De lunchpauze-concerten beginnen om 12.45 uur precies en eindigen om 13.15 uur.
Ingang Gotische zaal: Paleisstraat 1 (tegenover Paleis Noordeinde). De toegang is gratis.

De concerten staan onder leiding van de organist bij de Raad van State, dr. Gert Oost. Uitvoerenden zijn behalve Oost, jonge organisten, leerlingen van verschillende conservatoria in Nederland.

Harmen van Dam, orgel

en

Gerrieke van Dam, blokfluit

Programma

Johann Gottfried Walther (1684-1748)

- Konzert B-dur nach Taglietti
Adagio
Allegro

Michel de la Barre (1675-1743)

- Suite in G-dur

Georg Philipp Telemann (1681-1767)

- Fantasia No. 7, Alla francese-Presto


- Sonatina II, Largo-Allegro-Dolce-Vivace
Largo
Allegro
Dolce
Vivace

Toelichting:
Dit lunchconcert is samengesteld uit werken van componisten geschreven in het tijdperk van de Barok. Walther was tijdens zijn leven al een bekend en geroemd organist en componist. Hij schreef vooral koraalbewerkingen voor het orgel. Daarnaast schreef hij ook ongeveer 90 vocale werken. Veel van zijn werk, waaronder alle vocale bewerkingen, is echter verloren gegaan in de loop der tijd. Hij heeft een aantal stukken voor orgel gecomponeerd, waarvan een bewaard gebleven compositie voor u gespeeld zal worden: een Konzert voor orgel in Italiaanse stijl.
Michel de la Barre was een belangrijke Franse componist en fluitist. Hij was een beroemd solist en zijn composities droegen in belangrijke mate bij aan de populariteit van het instrument. In tegenstelling tot veel andere werken voor fluit en begeleiding waarbij de begeleiding een uitsluitend ondersteunende rol heeft, krijgt ook het orgel hier een tamelijk zelfstandige partij.
Georg Philipp Telemann was een Duits barokcomponist, dirigent en organist en vermoedelijk de meest productieve componist ooit. Hij behoorde tijdens zijn leven tot de meest beroemde musici van Europa. Twee door deze componist geschreven composities zullen uitgevoerd worden: een fluitsolo, opgebouwd uit twee delen, en afsluitend een Sonatina, een vrij zeldzame vorm voor Telemann. De Sonatina bestaat uit vier delen, afwisselend langzamer en sneller. Het slotdeel vormt een opgewekt einde van dit lunchconcert.

Over de gastmusici:
Harmen van Dam, 1984, kreeg zijn eerste orgellessen op zevenjarige leeftijd. Hij heeft enkele jaren orgel- en pianoles gehad van Hans de Wit. Gedurende zijn middelbare schoolperiode kreeg hij orgellessen van Jaap Niewenhuijse. Na deze periode afgesloten te hebben met het C-diploma aan de muziekschool te Gouda, is hij in 2002 begonnen met de Bedrijfskundestudie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een jaar later deed hij toelatingsexamen aan het Conservatorium in Rotterdam. Na drie jaren hoofdvak orgel gestudeerd te hebben aan het Conservatorium in Rotterdam bij Bernard Winsemius, is Harmen recent gestopt met deze studie. Hij is vaste begeleider van verschillende koren in het westen van het land.

Gerrieke van Dam, 1991, niet geheel toevallig de jongere zuster van Harmen, bespeelt op dit concert de blokfluit. Zij studeert al langere tijd bij Magda de Jong en bereidt zich momenteel voor op een studie op het conservatorium. Onder meer door middel van gezamenlijke lunchconcerten en andere uitvoeringen geeft zij hier invulling aan. Gerrieke is lid van verschillende ensembles en orkesten in het westen van het land.

Het seizoen 2005/2006 loopt al weer naar zijn einde. Op 28 juni sluit ik het seizoen af met een programma dat door u, het publiek vastgesteld mag worden. Als u verzoeknummers heeft, geeft u ze dan aan mij op, na het concert of per e-mail: gert.oost@hetnet.nl

Datum: woensdag 14 juni 2006