Ingezonden persbericht


debaliepersbericht

Ongeoorloofde afluisterpraktijken?

Debat over persvrijheid en staatsgeheimen in De Balie

Hoe ver mag de Nederlandse staat gaan in het verzamelen van informatie? Gaat de staat sneller dan voorheen over tot afluisterpraktijken? Volgens misdaadjournalist John van den Heuvel wordt in geen land ter wereld zoveel afgetapt als in Nederland. Maar in hoeverre heeft een journalist een morele meldingsplicht bij het ter ore krijgen van voor anderen bedreigende informatie? Is er daarbij verschil tussen georganiseerde misdaad en terrorisme? Waar liggen de grenzen van persvrijheid? Maken afluisterpraktijken het verschoningsrecht voor journalisten nutteloos? En verdwijnen anonieme bronnen op deze manier niet als sneeuw voor de zon?

Stichting MediaDebat en De Balie organiseren op woensdagavond 14 juni a.s. een grensverkennend debat over het spanningsveld tussen de grenzen van het toelaatbare bij afluisterpraktijken door de overheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de journalist.

Aanleiding voor het debat is het kort geding dat diezelfde dag tegen de Nederlandse staat wordt aangespannen door de hoofdredactie van dagblad De Telegraaf, de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Geëist wordt de stopzetting van het afluisteren van Telegraaf-journalisten Joost de Haas en Bart Mos en de vernietiging van het door de staat reeds verzamelde materiaal. De Haas en Mos worden door de AIVD in de gaten gehouden sinds zij in januari van dit jaar publiceerden over het circuleren van staatsgeheime informatie in het criminele circuit.

Aan het debat wordt onder meer deelgenomen door: Gerard Schuijt (hoogleraar mediarecht), Bas Le Poole (media-advocaat), Joop Daalmeijer (voorzitter NVJ), John van den Heuvel (misdaadjournalist De Telegraaf en RTL5), Anton van Schijndel (Tweede-Kamerlid VVD) en Alberto Stegeman (programmamaker SBS6-serie Undercover in Nederland). Voor de laatste bevestigingen voor deelnemers zie de websites http://www.debalie.nl en http://www.mediadebat.nl. Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam Datum: Woensdag 14 juni 2006
Tijd: 20.00 u.
Zaal open: 19.45 u.
Toegang: gratis
Dit debat zal ook rechtstreeks (en naderhand gearchiveerd) op internet te volgen zijn: http://www.debalie.nl/live
---

Noot voor de pers (