Welke bloedgroep heb jij

Sanquin

Welke bloedgroep heb jij

Amsterdam 13 juni 2006
Op 14 juni, Wereld Bloeddonordag, lanceert Sanquin de voorlichtingscampagne over bloedgroepen. Met deze campagne, met de slogan Ik ben bloedmooi, wil Sanquin bij haar donors de bewustwording verhogen over bloedgroepen.

Niet ieder mens heeft dezelfde bloedgroep. Het meest bekend zijn de bloedgroepen A, B, AB en 0 (nul). Maar waarom is er van de ene bloedgroep meer bloed nodig dan van de andere? Hoeveel procent van de Nederlanders heeft bloedgroep A? Dit zijn vragen die Sanquin beantwoordt in de voorlichtingscampagne voor bloeddonors Ik ben bloedmooi die op 14 juni van start gaat.

Sanquin wil het bewustzijn over bloedgroepen verhogen omdat sommige bloedgroepen minder voorkomen maar harder nodig zijn. Bijvoorbeeld bloedgroep 0 negatief komt maar bij 7% procent van de Nederlandse bevolking voor, maar is een waardevolle bloedgroep. Dit is de enige bloedgroep die zonder risico kan worden toegediend als er geen tijd is om de exacte bloedgroep te bepalen. Veel verkeersslachtoffers hebben hun leven te danken aan 0-negatief bloed.
Het is belangrijk dat donors beseffen wat hun bloedgroep is omdat zij dan beter begrijpen waarom zij zo veel of juist minder vaak worden gevraagd om bloed te geven.

Sanquin heeft een website gelanceerd ter ondersteuning van deze campagne (www.wbdd.sanquin.nl). Hierop staat informatie over bloedgroepen en Wereld Bloeddonordag. De donors die op 14 juni bloed komen geven bij Sanquin Bloedbank kunnen door het intoetsen van hun bloedgroep via deze website gratis een T-shirt bestellen met daarop hun eigen bloedgroep.

14 juni en daarna
Er staan meer activiteiten gepland. Zo valt uiterlijk 14 juni het relatieblad voor de donor, Bloedverwant, bij de donors op de mat met als thema Bloedgroepen. In de bloedbank staat vanaf 14 juni iedere maand een specifieke bloedgroep centraal. Hiervoor worden in alle donorcentra displays geplaatst met informatie over de bloedgroep van de maand. Iedere donor die vanaf 14 juni bloed of plasma komt geven ontvangt een folder met informatie over zijn/haar bloedgroep en uitleg over het AB0 systeem.

WHO
De World Health Organisation (WHO) heeft in 2004 een speciale dag in het leven geroepen om alle bloeddonors te bedanken. Als datum voor deze World Blood Donor Day is 14 juni gekozen; de verjaardag van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar, die in 1900 de bloedgroepen ontdekte.

Donors
Bloed is van levensbelang. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Voor verkeersslachtoffers bijvoorbeeld. Of voor mensen met leukemie, hemofilie of ernstige brandwonden. Jaarlijks worden er 300.000 mensen gered omdat er bloed van gezonde mensen beschikbaar is.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig en belangeloos bloed geven. Kernactiviteit is een veilige productie en levering van bloed- en plasmaproducten voor de behandeling van patiënten en onderzoek naar bloed en transfusiegeneeskunde. Sanquin is een not-for-profit organisatie. Belangrijke aspecten als ethiek, kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid staan bij Sanquin hoog in het vaandel.

////////////////////////////////////////