Gemeente Boarnsterhim


GS akkoord met voorwaarden uitvoering 36 Friese Merenprojecten in Boarnsterhim

Het College van Gedeputeerde Staten heeft het groene licht gegeven aan de overeenkomst tussen Provincie, Wetterskip en Gemeente Boarnsterhim waarin de uitvoering van 36 Friese Merenprojecten is geregeld. In de periode 2006-2010 zullen de drie partijen gezamenlijk diverse vaarwegen uitdiepen en opwaarderen, bruggen verhogen en vernieuwen en extra voorzieningen treffen om de recreatieve positie van Boarnsterhim binnen de Friese meren verder te versterken. De totale investering bedraagt ruim EUR 40 mln.

In het oog springende projecten zijn het verhogen van de spoorbrug bij Akkrum en het opwaarderen van het Waterfront in Grou. Verder worden er passantenplaatsen en/of trailerhellingen aangelegd in Wergea en Akkrum, realiseert men een veilige oversteek van het PM-kanaal nabij Oude Schouw, worden oevers en kaden verbeterd en krijgt Jirnsum een nieuwe brug. Natuurlijk ontbreken de noodzakelijke baggerwerkzaamheden ook niet in de projectenlijst. Het werk wordt uitgevoerd in de periode tot en met het jaar 2010.
De financiering komt van verschillende kanten: Provinsje ruim EUR 22 mln, Gemeente Boarnsterhim EUR 5,5 mln, Wetterskip Fryslân EUR1 mln, Kompas EUR 5,25 mln en uit overige bronnen, onder andere het Rijk, ruim EUR 7 mln. De provinciale bijdrage bestaat voor EUR 10 mln uit een inspanningsverplichting die GS op zich hebben genomen. Het college zal aan Provinciale Staten voorstellen om in de provinciale begrotingen voor 2008 en 2009 aanvullend geld te bestemmen voor projecten die in die jaren zullen worden uitgevoerd. Dat zijn onder meer omvangrijke projecten als de verhoging van de brug in de Rijksweg A32 en de verhoging van de spoorbrug bij Grou.
Met het GS-besluit om de (financiële) voorwaarden goed te keuren is een belangrijke stap gezet om de voor Boarnsterhim gewenste Friese Merenprojecten te realiseren. Nu is het dan ook de beurt aan de Gemeente Boarnsterhim en het Wetterskip Fryslân om de voorwaarden voor de overeenkomst goed te keuren. Besluitvorming daarover zal de komende weken plaatsvinden.