PROEFSCHRIFT TYCHO DE GRAAF: "HANDEN AF VAN AANSPRAKELIJKHEIDSBEPERKINGEN"

Amsterdam, 14 juni 2006 - Rechters moeten terughoudend zijn bij het terzijde schuiven van exoneraties in ICT-contracten, zo stelt Tycho de Graaf in zijn proefschrift. De Graaf is advocaat bij NautaDutilh en onderzoeker bij eLaw@Leiden. Vandaag hoopt hij te promoveren op het onderwerp "Exoneraties in (ICT-)contracten tussen professionele partijen" aan de Universiteit Leiden.

Een exoneratie is een clausule in een contract waarmee een leverancier zijn aansprakelijkheid uitsluit of beperkt. Als een ICT-leverancier geen exoneratie met zijn klant overeenkomt, is hij onbeperkt aansprakelijk als hij bij de uitvoering van een ICT-project schade toebrengt. Ook wanneer er in een contract wel een exoneratie wordt opgenomen, kunnen er omstandigheden zijn op grond waarvan de rechter de exoneratie terzijde schuift. Dit is bijvoorbeeld het geval als de leverancier opzettelijk of door bewuste roekeloosheid schade veroorzaakt.

In het proefschrift betoogt De Graaf dat als geen sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid, rechters terughoudend moeten zijn bij het doorbreken van exoneraties die zijn overeengekomen tussen professionele partijen. Professionele partijen moeten vrij zijn om in hun contracten onderling risico's te verdelen. Exonereren is eigenlijk niets anders dan het verdelen van aansprakelijkheidsrisico's.

De Graaf is bij NautaDutilh gespecialiseerd in het opstellen en uitonderhandelen van ICT- en e-commerce contracten. Daarnaast adviseert en procedeert hij over ICT-aanbestedingen en ICT-geschillen. Hij is ook onderzoeker bij eLaw@Leiden, centrum voor recht in de informatiemaatschappij van de Universiteit Leiden.

Het proefschrift van De Graaf verschijnt als handelseditie bij Kluwer met ISBN nr. 90 13 03659 7.

Over NautaDutilh
NautaDutilh is één van de leidende, onafhankelijke en grootste advocatenkantoren in de Benelux met 450 advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Het kantoor heeft vestigingen in Amsterdam, Brussel, Londen, Luxemburg, New York en Rotterdam.

NautaDutilh biedt juridische dienstverlening op het hoogste niveau en adviseert een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers. NautaDutilh onderhoudt wereldwijd niet-exclusieve relaties met internationale topkantoren.

NautaDutilh wordt aanbevolen door de belangrijkste internationale juridische publicaties The European Legal 500 en Chambers' Global directory.

Perscontacten
Van Kempen PR & PA
Laura Walburg
Telefoon: 070 346 3760
l.walburg@kempenpr.nl