Gemeente Sint-Oedenrode


PERSBERICHT
woensdag 14 juni 2006

Blauwalgen in Molenwiel in Sint-Oedenrode

In de Molenwiel aan de Borchmolendijk in Sint-Oedenrode heeft Waterschap De Dommel blauwalgen geconstateerd. Een blauwe gloed op het water geeft aan dat blauwalgen aanwezig zijn, maar door nader onderzoek is het definitief vastgesteld. De gemeente plaatst waarschuwingsborden. Het waterschap houdt de situatie nauwgezet in de gaten.

Ontstaan van de algen
Blauwalgen ontwikkelen zich voornamelijk bij hogere temperaturen. Dit geldt vooral voor stilstaand water, bijvoorbeeld grotere plassen en vijvers die zich in woonwijken bevinden, maar ook voor kanalen. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Het is verstandig om honden niet te laten zwemmen in water met blauwalgen.

Hoge temperaturen oorzaak
Het warme weer van de afgelopen periode is de oorzaak van de verschijning van blauwalgen in het oppervlaktewater. Waterschap De Dommel houdt de situatie nauwlettend in de gaten, maar onderneemt nog geen actie. Pas als de temperatuur daalt zullen de algen vanzelf uit het water verdwijnen. Dat kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, enkele weken duren. Als de concentratie verhoogt en er grote drijflagen met blauwalgen ontstaan, zal het waterschap alsnog maatregelen overwegen. Het waterschap blijft hierop alert.

Mensen die in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen. Iedereen wordt verzocht extra zorgvuldig te zijn en geen onnodig contact met het betreffende water te hebben.

Einde persbericht
woensdag 14 juni 2006