Gemeente Epe


Collegeprogramma 2006 - 2010 vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Collegeprogramma 2006-2010 'Samen beter' vastgesteld. In het collegeprogramma zijn de speerpunten voor het beleid uitgewerkt op basis van het eerder opgestelde collegeakkoord. Het collegeprogramma gaat uit van de volgende hoofdlijnen.

Behoud van het landschappelijke en dorpse karakter van de gemeente Epe Wonen en de woonomgeving hebben hierbij de aandacht. Daarbij horen ook betaalbare woningen voor starters, senioren en mensen met een beperking. Voor het versterken van de identiteit van de gemeente Epe komt er meer aandacht voor ons cultuur- en natuurhistorisch erfgoed. Voor de vier kernen in de gemeente Epe worden dorpsvisies opgesteld. Daarin komt de leefbaarheid op de lange termijn aan bod.

Recreatie en duurzame landbouw als belangrijke economische pijlers Epe zal zich meer als recreatiegemeente profileren met rust, ruimte en stilte als kernwaarden. In 2006 wordt hiervoor een nota recreatie en toerisme opgesteld. De gemeente Epe gaat initiatieven en experimenten die bijdragen aan een vitaal platteland ondersteunen.

Aandacht voor vergrijzing en jongeren
De vergrijzing vraagt om maatregelen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar verpleeghuisvoorzieningen in Epe en Vaassen. Om ervoor te zorgen dat ouderen en gehandicapten in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen worden woonzorgzones opgezet met een breed scala aan voorzieningen. De aandacht voor ouderen zal niet ten koste gaan van de jeugd. Voor de jeugd wil de gemeente Epe dat er meer betaalbare woningen komen en er voldoende voorzieningen zijn.

Gemeente vormt vangnet
Voor mensen die zichzelf niet kunnen redden en buiten de samenleving dreigen te vallen vormt de gemeente een vangnet. Er komt een activeringsbeleid om isolement te voorkomen en mensen zonder werk worden begeleid om werk te vinden.

Lokale politiek van en voor de burger
De inwoners van de gemeente Epe weten wat ze wel en niet willen. Daarom wordt gekeken naar de mogelijkheden om burgers meer te betrekken bij het opstellen en uitvoeren van beleid. Ook het referendum en burgerinitiatief zijn hierbij een mogelijkheid.

Ondersteuning vrijwilligerswerk en mantelzorg
Vrijwilligerswerk en mantelzorg zijn onmisbaar voor een leefbare samenleving. De gemeente Epe zal daarvoor activiteiten subsidiëren en stelt in 2006 een nota "mantelzorg en vrijwilligers in de zorg" op.

Het volledige collegeprogramma is te vinden op deze website onder Snel naar.... Collegeprogramma 2006-2010.