Gemeente Tiel


Perspectievennota 2006

De gemeente Tiel heeft voor 2007 vrijwel geen geld voor nieuwe activiteiten. Een vervelende boodschap voor de Raad en de inwoners van Tiel. Hoewel de financiën op orde zijn heeft de gemeente te maken met een periode van financiële krapte. Dit staat te lezen in de perspectievennota 2006.

Financiële tegenvallers van het Rijk, doorwerking van de jaarrekening 2005 en de voortgangsrapportage 2006 en het naijl effect van een teruglopende economie zorgen voor een vervelende situatie. Alleen hoogst noodzakelijke, onvermijdelijke uitgaven zijn nog verantwoord. Financiële meevallers die dit compenseren zijn er niet geweest en worden ook niet verwacht. De perspectievennota 2006 geeft een duidelijk beeld.

* Bekijk de Perspectievennota 2006 en de 1e Voortgangsrapportage.

Een solide financieel beleid is noodzakelijk voor een gezonde toekomst. Wat onvermijdelijk is en niet uitstelbaar probeert de gemeente alsnog te realiseren. Maar er blijft een tekort bestaan van euro 350.000,- over 2007 als het meest onvermijdelijke is gedaan. Daarom zijn extra nieuwe uitgaven niet verantwoord.

De afgelopen tijd zijn alle wensen voor nieuwe uitgaven geïnventariseerd. Ook weet de gemeente nu hoeveel geld er nodig is voor het beheer en onderhoud van wegen, groen en gebouwen. In totaal zouden alle ambities euro 4,1 miljoen extra kosten. Hiervan moet nu euro 3,7 miljoen ingeleverd worden. Dit betekent dat slechts 10% van de ambities gerealiseerd kunnen worden. Vooral in het onderwijs ontstaan knelpunten.

Uiteraard is dit ook geen leuke boodschap voor het nieuwe college om mee aan de slag te gaan. Op de langere termijn verwacht de gemeente dat de opleving van de economie wel weer zijn effect zal hebben op het financiële huishoudboekje van de gemeente. De komende tijd blijft de gemeente ook binnen de bestaande begroting zoeken naar financiële ruimte (oud voor nieuw).

De gemeenteraad neemt in de komende raadsvergadering van 28 juni 2006 een besluit over de voorgestelde lijn in de perspectievennota.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 13 juni 2006