Gemeente Hengelo

Jaarrekening 2005 klaar: klein financieel tekort

Het jaarverslag en de jaarrekening van de gemeente Hengelo over 2005 zijn door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. De jaarrekening sluit met een klein tekort van bijna 80.000. Belangrijkste oorzaak hiervan is dat het college besloten heeft de voorziening voor vervroegd uitgetreden personeel (de FPU-maatregel) helemaal ten laste te brengen van de jaarrekening 2005. De nieuwe gemeentelijke accountant is akkoord gegaan met de jaarrekening. Met name de zogenoemde rechtmatigheidstoets vormt voor veel gemeenten nog een struikelblok. Hengelo is er toch in geslaagd hier aan te voldoen.

Mee- en tegenvallers

De jaarrekening sluit met een gering tekort van bijna 80.000. Hoewel dat dicht bij de verwachting volgens de begroting ligt, zijn er natuurlijk de nodige mee- en tegenvallers. Belangrijkste structurele tegenvallers zijn de kosten van schuldhulpverlening en kwijtschelding van gemeentelijke heffingen, de parkeeropbrengst en de kosten van gladheidbestrijding. Ze worden gecompenseerd door een hogere uitkering uit het gemeentefonds. Eenmalige afwijkingen zijn de vorming van een voorziening voor toekomstige verplichtingen vanwege vervroegd uittredend personeel (de zgn. FPU-maatregel), meevallende lasten in het inkomensdeel van de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand en eenmalige afkoop van een oude bijdrage uit het Grote Steden beleid.

De jaarrekening en het jaarverslag zijn belangrijke instrumenten voor de verantwoording van het college aan de raad over het gevoerde bestuur in 2005. De raad besluit in haar vergadering van 18 juli over beide stukken.