D66

D66-Kamerlid Ursie Lambrechts vindt het nieuwe voorstel van minister Verdonk over de inburgering van migranten tekort schieten. De wet maakt een juridisch onhoudbaar onderscheid tussen mensen, beperkt gemeenten bij hun inburgeringsbeleid en is moeilijk uit te voeren.

Het voorstel van Verdonk maakt onderscheid tussen genaturaliseerde Nederlanders en Nederlanders van geboorte. Volgens D66 is dit strijdig met het beginsel dat iedereen gelijk wordt behandeld in gelijke gevallen. Lambrechts: "Je kunt niet twee verschillende categorieën Nederlanders creëren."

De democraten willen ook dat specifieke groepen wel bij de inburgering worden betrokken die Verdonk om onduidelijke redenen niet centraal stelt in haar voorstel. Lambrechts: "Er is een groep mensen die een uitkering heeft, maar die is vrijgesteld van de sollicitatieplicht, omdat ze zorgtaken heeft, of omdat ze slecht Nederlands spreekt. Hieronder zijn veel moeders die voor hun kinderen zorgen. D66 wil juist deze groep bij de inburgering betrekken, zodat ook hun kinderen volledig zullen deelnemen aan de samenleving. Ook begrijpen we niet dat Verdonk vluchtelingen buiten haar voorstel laat. Juist deze kwetsbare groep moet worden geholpen bij hun inburgering en niet zoals in het voorstel van Verdonk worden overgelaten aan hun lot."

D66 vindt een inburgeringswet belangrijk, maar in het voorstel van de minister zitten nog te veel tekortkomingen. Gemeenten hebben al ervaring met inburgering en de democraten willen dat die wordt benut. Veel gemeenten hebben inmiddels ambitieuze plannen, maar zouden die door deze nieuwe wet niet kunnen uitvoeren. D66 wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om heel eigen prioriteiten te stellen en maatwerk te leveren. Zo willen de democraten bijvoorbeeld dat gemeenten zelf kunnen bepalen hoe ze inburgering, reïntegratie, alfabetisering en opleiding op elkaar afstemmen.

D66 twijfelt ook aan de uitvoerbaarheid van de wet. De ICT-systemen die de inburgering moeten ondersteunen zijn nog niet klaar. Ondertussen kunnen de gemeenten en cursusaanbieders die de inburgering zullen uitvoeren niets anders doen dan afwachten. D66 twijfelt er daarom aan of de wet wel per 1 januari 2007 op een verantwoorde manier kan worden ingevoerd.

14-6-2006 10:08