Provincie Noord-Holland

14-6-2006

Onderwerp

Statenleden buigen zich over initiatiefvoorstel D66

Rienk van der Veen

De statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer zal donderdag 15 juni een eerste oordeel uitspreken over het initiatiefvoorstel van de D66-fractie Wegen om te bevaren. Het plan wil in het totale goederentransport een grotere rol voor het vervoer over water. In de vergadering van 22 juni debatteert de commissie over het GS-concept voor een visie op het openbaar vervoer. De visie geeft aan welke beleidsactiviteiten op het terrein van het openbaar vervoer de provincie Noord-Holland de komende jaren wil gaan uitvoeren.

Met een tweetal voorbeeldprojecten Noordzeekanaalgebied en Den Helder wil het plan Wegen om te bevaren op afzienbare termijn de eerste stappen zetten. De indieners willen bijeenkomsten organiseren van de betrokken overheden met expediteurs binnen de vervoersketen en hun klanten om de transportmogelijkheden via binnenvaart te inventariseren. Voorts gaat het plan uit van het opzetten van overslagterminals in Den Helder, Alkmaar, Hoorn en Purmerend die als schakels fungeren in de vervoersketen binnenschip-wegvervoer naar stad en nabije regio. Een breed opgezette conferentie achten de indieners als eerste stap noodzakelijk om haalbaarheden in beeld te krijgen.

De te volgen aanbestedingsstrategie en het concept voor het Programma van Eisen voor de xploitatie van de Zuidtangent is een onderwerp dat eveneens op 15 juni zal worden behandeld. In de vergadering van 22 juni zal, naast de openbaar vervoervisie ook aan de orde worden gesteld het gebruik van busbanen door anderen dan de bussen van het openbaar vervoer.

Meer informatie over de volledige agenda en de vergaderstukken vindt u op de pagina van de Commissie Wegen, Verkeer en Vervoer

Aanvang beide avonden: 18.30 uur. Plaats: provinciehuis, Dreef 3, Haarlem.