Afrikaanse bankiers lenen graag geld aan Nederlanders

Nfx

Afrikaanse bankiers lenen graag geld aan Nederlanders

Den Haag, 14 juni 2006 - Het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf (MKB) doet er goed aan om te gaan ondernemen in Oost Afrika. Uit een recente enquête blijkt dat 71 procent van de ondervraagde Afrikaanse bankiers positief staat tegenover het verstrekken van leningen aan Nederlandse bedrijven die actief zijn in hun land. Initiatiefnemer van de enquête is NFX, een samenwerkingsverband van Nederlandse banken en overheid dat banken en verzekeraars in ontwikkelingslanden ondersteunt.

MKB Nederland
Aanleiding voor de enquête was de uitkomst van een onderzoek in opdracht van MKB Nederland over ondernemen in ontwikkelingslanden. Daaruit bleek dat het Nederlandse MKB onbekend is met het lokaal aanwezige bankwezen. NFX traint bankiers van zes Oost Afrikaanse banken in het beter bedienen van de MKB markt in eigen land, en stelde de cursisten een aantal vragen over hun interesse in het financieren van Nederlandse bedrijven.

Groeimarkt
Van de ondervraagde bankiers ziet 86 procent het MKB als een zeer belangrijke groeimarkt voor hun bank. Dit is niet vreemd in een land als Oeganda, waar meer dan 80 procent van de bedrijvigheid zich bevindt in het MKB segment. De kredietanalisten hebben hier de schone taak het kaf van het koren te scheiden en geschikte bedrijven van leningen te voorzien. Deze bankiers zien Nederlandse bedrijven als minder risicovol dan lokale bedrijven. De bankiers die deelnamen aan de enquête zijn dan ook zonder uitzondering geïnteresseerd in het ontvangen van kredietaanvragen van Nederlandse ondernemingen.

Oeganda
In de Oost-Afrikaanse regio zijn enkele Nederlandse bedrijven actief, onder andere in de bloemen en agro-industrie. Zij bankieren nu nog bij de daar gevestigde internationale banken.
Onterecht, vinden de lokale bankiers: 'Kunt u aan het Nederlandse MKB laten weten dat er voldoende mogelijkheden zijn voor een winstgevend bedrijf in Oeganda? Spoor hen vooral aan om naar Oeganda te komen en een onderneming op te zetten!', aldus Anthony Gumira van de Centenary Rural Development Bank.

Overzicht
Om bekendheid van het Nederlandse MKB met het lokaal aanwezige bankwezen te vergroten werkt NFX samen met de Economische Voorlichtingsdienst (EVD) van het Ministerie van Economische Zaken om een overzicht te maken van banken in ontwikkelingslanden waar Nederlandse MKB'ers terecht kunnen voor een lening.

Over NFX
NFX is een publiek-privaat platform van de ING, Rabobank, ABN Amro, Fortis, Triodos Bank, FMO en de Ministeries van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. Doel is om financiële sector ontwikkeling in opkomende markten en ontwikkelingslanden te bevorderen. Naast het project in Oost-Afrika zijn er activiteiten in Azie en Oost-Europa. U vindt projectinformatie op www.nfx.nl/projects.
Einde Persbericht