MS medicijn geregisteerd voor vroege behandeling

Kodyo

BETAFERON(r) IN EUROPA GOEDGEKEURD VOOR DE VROEGSTE STADIA VAN MULTIPLE SCLEROSE

MS-patiënten kunnen nu direct behandeld worden

Het multiple sclerose medicijn Betaferon(r) (interferon beta-1b) heeft registratie voor uitbreiding van de indicatie gekregen. De Europese Commissie besloot vorige week op basis van nieuwe onderzoeksresultaten van het medicijn, dat ook patiënten met één enkele, klinisch aanwijsbare aanval die wijst op multiple sclerose (MS), Betaferon(r) mogen krijgen voorgeschreven. Met deze goedkeuring is Betaferon(r) de enige hooggedoseerde en hoogfrequente behandeling voor de behandeling van de vroegste stadia van MS.

VROEG BEHANDELEN
De uitbreiding van de indicatie van Betaferon(r) maakt het mogelijk om het risico op het ontwikkelen van klinisch definitieve MS (CDMS) te verkleinen. Het geeft patiënten de kans om de ziekte te vertragen, direct vanaf het moment dat zij daar nog relatief weinig lichamelijke klachten van ondervinden. Door de uitbreiding van de indicatie is nu behandeling mogelijk van de meerderheid van de patiënten met MS, d.w.z. ook voor degenen met een eerste klinisch aanwijsbare voorval (aanval) dat wijst op MS.

'Effectieve behandeling, vroeg nadat de ziekte is vastgesteld, is belangrijk. Onderzoeken hebben aangetoond dat onherstelbare zenuwbeschadiging en hersenatrofie al kunnen optreden in de vroegste stadia van MS. We hebben nu de mogelijkheid om patiënten al bij de eerste tekenen van MS te behandelen met een therapie die naast effectief, ook veilig blijkt over een periode van 16 jaar,'aldus David Bates, Professor Clinical Neurology van de University of Newcastle upon Tyne en voorzitter van het MS Forum.

ONDERZOEKSRESULTATEN
De indicatieuitbreiding is gebaseerd op resultaten van het BENEFITa onderzoek dat aantoont dat behandeling met Betaferon(r) 250 mcg in het vroegste stadium van de ziekte het risico op het ontwikkelen van CDMS met 50% verminderde vergeleken met placebo1,b. Bovendien waren de patiënten in de Betaferon(r)-groep twee maal zo goed beschermdc tegen het ontwikkelen van MS dan met placebo behandelde patiënten2. 85% Van de onbehandelde mensen in de placebogroep die een eerste klinisch voorval hadden doorgemaakt, werden binnen twee jaar gediagnosticeerd met MS2.

'De resultaten van het BENEFIT onderzoek tonen aan dat Betaferon(r) het verloop van MS aanzienlijk kan vertragen, vooral bij patiënten in het vroegste stadium van de ziekte, als deze de grootste impact heeft,'aldus Darlene Jody, MD, Head of Specialized Therapeutics Global Business Unit van Schering.

BETAFERON(r)
Betaferon(r) is het eerste ziektemodificerende geneesmiddel dat werd geïntroduceerd voor MS. Recent is een studie afgerond waarin gebruikers van Betaferon(r) 16 jaar zijn gevolgd en waarbij de veiligheid van het middel ook bij langdurig gebruik is bevestigd (3,4).

Betaferon(r) is nu geïndiceerd voor de behandeling van:


- Patiënten met één enkel klinisch vastgestelde aanval die duidt op MS;
- Patiënten met relapsing remitting MS en twee of meer relapsen binnen de voorafgaande twee jaar;

- Patiënten met secundair progressieve MS waarbij de ziekte actief is, aangetoond door relapsen.

De uitgebreide indicatie voor Betaferon(r) is er voor de behandeling van patiënten met één enkel demyeliniserend voorval met een ontstekingsproces. Hierbij geldt dat dit voorval ernstig genoeg moet zijn voor behandeling met intraveneuze corticosteroïden, dat alternatieve diagnoses zijn uitgesloten, en dat vastgesteld moet zijn dat de patiënt een hoog risico loopt op het ontwikkelen van klinisch definitieve multiple sclerose (CDMS).

Voor meer informatie of interviewverzoeken, kunt u contact opnemen met: Josje van der Meer tel: 035 542 07 50 of 06 422 45 994 Frank Klaver tel: 0294 46 24 24

Voetnoten
a Betaferon(r)/Betaseron(r) bij voor het eerst optredende MS voor initiële behandeling.
b 50 procent risicoverlaging op basis van een aanpassing voor een standaardgroep baselinecovarianten.
c Aan het eind van de onderzoeksperiode van twee jaar.
d Van monofocale aanvang van de ziekte wordt gesproken als klinische bevindingen worden verklaard door een laesie op één plaats binnen het centrale zenuwstelsel (CZS). Van multifocale aanvang van de ziekte is sprake als klinische bevindingen worden verklaard door laesiesop tenminste twee locaties in het centrale zenuwstelsel (CZS).

Referenties

1 L Kappos. Betaferon(r) in Newly Emerging Multiple Sclerosis for Initial Treatment (BENEFIT): clinical results. Presented at ECTRIMS/ACTRIMS 2005.
2.McDonald et al. Recommended Diagnostic Criteria for MS. Ann Neurol 2001; 50:121-127.
3. Kuhle J et al for the EUSPMS long-term follow-up (LTFU) study group. Long-term-Follow-Up of the European Study of Interferon beta-1b (EUSPMS) in secondary progressive MS: Predictors of treatment response. 20th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS), Vienna, Austria. 6-9 October 2004; Abstract P600.

4. Ebers et al. Long-term follow-up of interferon beta-1b pivotal trial RRMS patients. Design of a 16-year follow-up study. 20th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS), Vienna, Austria. 6-9 October 2004; Abstract P599.