KPMG


Fusie- en overnamegolf treft nu ook Nederlands middenbedrijf

14 juni 2006

Middelgrote Nederlandse bedrijven verwachten het komende halfjaar een forse toename van het aantal fusies en overnames.

De bedrijven denken dat ook het aantal grensoverschrijdende transacties de komende zes maanden fors zal groeien. Vergeleken met de buurlanden zijn Nederlandse bedrijven aanzienlijk positiever over de op handen zijnde fusie- en overnamegolf. Uit onderzoek van KPMG onder ruime 200 middelgrote bedrijven en private equity huizen in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland blijkt dat 80% van de Nederlandse bedrijven met een omzet tussen de 50 miljoen en 500 miljoen euro een forse groei van het aantal transacties voorziet. Van alle onderzochte bedrijven verwacht tweederde dat het aantal transacties de komende zes maanden zal toenemen. Vooral familiebedrijven en andere private ondernemingen vormen volgens de bedrijven het doelwit en in mindere mate beursgenoteerde bedrijven.

Na een periode van inkrimping blijken middelgrote Nederlandse bedrijven vooruitlopend op de komende expansie hun expertise op het gebied van fusies en overnames weer op te bouwen. De ondernemingen blijven volgens Jurgen van Breukelen van KPMG Corporate Finance echter waakzaam met het oog op de huidige rentestand en het economisch klimaat. Van Breukelen: Meer dan de bedrijven in de ons omringende landen zien Nederlandse ondernemingen de financiering van mogelijke transacties dan ook als een hindernis. De helft van de onderzochte bedrijven in de vier landen verwacht als koper te zullen optreden in het proces, terwijl één op de tien bedrijven als verkopende partij denken op te treden. Deze scheve verhouding tussen vraag en aanbod heeft tot gevolg dat het prijsniveau onverminderd hoog zal zijn. Tweederde van de bedrijven verwacht bovendien dat de waarderingen verder zullen stijgen als gevolg van macro-economische ontwikkelingen en de beschikbaarheid van kapitaal.

Private equity huizen zullen volgens Van Breukelen ook in de middenmarkt een belangrijk rol blijven spelen, als koper en als verkoper. Van Breukelen: Driekwart van onderzochte private equity partijen is de komende maanden van plan een middelgrote onderneming over te nemen. Middelgrote bedrijven zelf zien private equity huizen enerzijds als een bedreiging, maar anderzijds ook als een kans. Ruim 60% beschouwt durfinvesteerders als een serieuze concurrent op de markt die er vooral voor zorgt dat de overnameprijs wordt opgedreven. Daarnaast overweegt 40% van de ondernemingen met hen samen te werken om de transactie te kunnen realiseren. Durfinvesteerders en bedrijven die over de grens kijken voor een fusie of overname, blijken het meeste vertrouwen te hebben in een Amerikaanse transactie, gevolgd door een overname in Centraal en Oost Europa en China.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2006 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.