Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Handhaving kwaliteit kinderopvang (20 juni 2006)

Het College van Hoogezand-Sappemeer stelt de commissie Welzijn en de raad voor om het handhavingsbeleid voor de kinderopvang vast te stellen. Met dit beleid wil de gemeente haar inwoners de garantie bieden van kwalitatief goede kinderopvangvoorzieningen in de gemeente.

De kwaliteitsregels

De kindercentra dienen zich volgens de Wet Kinderopvang aan strenge kwaliteitseisen te houden. Deze regels bewaken dat de opvang veilig is; dat er genoeg leidsters zijn voor de groep kinderen; dat er een goede ruimte is voor de kinderen; dat de leidsters goed zijn opgeleid; dat de leidsters volgens pedagogisch beleid omgaan met de kinderen en dat leidsters goed omgaan met klachten van de ouders.

Toezicht

De GGD Groningen inspecteert in opdracht van het College of de kindercentra voldoen aan deze kwaliteitseisen. De reguliere inspectie vindt minimaal één keer in het jaar plaats op elk kinderdagverblijf in de gemeente. Met ingang van 1 januari 2006 zijn de rapportages van de inspecties te lezen op de website van de GGD Groningen: www.ggdgroningen.nl, onder gezondheid; Toezicht kinderopvang.

Als uit een inspectie blijkt dat een kindercentrum of gastouderbureau zich onvoldoende of niet aan de regels houdt, dan zal het College ingrijpen. In het handhavingsbeleid is vastgelegd wanneer en hoe zwaar de gemeente maatregelen neemt als een kindercentrum niet aan de kwaliteitseisen voldoet.

Goedgekeurde kindercentra

Alle door de gemeente goedgekeurde kindercentra worden geregistreerd bij de gemeente. De rijksoverheid vergoedt een deel van de kosten voor de kinderopvang aan de ouders, als de kindercentra opgenomen zijn in het register van de gemeente. Om recht te hebben op een vergoeding van het rijk, dat wordt uitgevoerd door de belastingdienst, moet een bewijs worden afgegeven dat het kinderdagverblijf goedgekeurd is door de gemeente. Het register met goedgekeurde kindercentra (kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang) is af te halen bij alle kinderdagverblijven van de Stichting Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk (SKPW).

Op dit moment zijn de volgende kindercentra geregistreerd bij de gemeente:

Kinderdagverblijf Joepie, Buitenschoolse opvang Griffy, Kinderdagverblijf Monkie, Gastouderbureau Ruimtepret, Kindercentrum de Grote Beer

De adresgegevens kunt u vinden op de volgende website: www.hoogezand-sappemeer.nl, onder leven, wonen en werk; welzijn en zorg.