Gemeente Elburg


Kosteloze sanering asbest

Staatssecretaris Van Geel geeft eigenaren met asbestwegen een laatste kans om zich aan te melden voor kosteloze sanering. Dit kan nog tot 1 juli 2006.

De saneringsregeling is voor particulieren, bedrijven en instellingen uit de gemeenten Harderwijk, Lochem, Berkelland, Putten, Nunspeet, Elburg en Ermelo. De provincie Gelderland en de betreffende gemeenten in dit meldingstraject doen dan ook met klem een oproep aan eigenaren van asbestwegen, -paden en erven om zich te melden, mits zij dit nog niet gedaan hebben. Eigenaren die twijfelen of er asbest in de weg of het erf aanwezig is of hiervan een vermoeden hebben, worden verzocht zich aan te melden voor onderzoek. Voldoen locaties aan de criteria van Saneringsregeling asbestwegen dan volgt bodemonderzoek en eventueel sanering. Het Rijk betaalt het onderzoek en de eventuele sanering.

Na 1 juli 2006 zal de inspectie van het Ministerie van VROM handhavend optreden op basis van het Besluit asbestwegen (Wet Milieugevaarlijke Stoffen). Eigenaren die dan nog asbest in hun wegen of erven hebben, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Bovendien draaien zij zelf op voor de kosten van de sanering. Eigenaren kunnen zich telefonisch aanmelden bij het Landelijk Meldpunt Asbest (0800 635 32 72) of via het digitale loket van het meldpunt: www.meldasbest.nl.