Gemeente Zaanstad

Voortgangsrapportage college Zaanstad: Inverdan op koers Inverdan, het nieuwe stadshart voor Zaanstad, dat zorgt voor verbeteringen in het centrum van Zaandam, ligt op koers. Dat is de kern van de voortgangsrapportage van het nieuwe college van de Gemeente Zaanstad. 08-06-2006

Inverdan, het nieuwe stadshart voor Zaanstad, dat zorgt voor verbeteringen in het centrum van Zaandam, ligt op koers. Dat is de kern van de voortgangsrapportage van het nieuwe college van de Gemeente Zaanstad. Met deze voortgangsrapportage wordt invulling gegeven aan de aanbevelingen van de Rekenkamer Zaanstad, zoals vermeld in het eind 2005 uitgebrachte rapport "Inverdan en Stadhuis; over ambities en risico's." Deze rapportage stelt de gemeenteraad in staat haar kaderstellende rol ten aanzien van Inverdan adequaat in te vullen. Het bevestigt het beeld dat de beheersing van het programma sinds Haalbaar en Betaalbaar (mei 2005) op orde is.

De voortgangsrapportages krijgen vanaf nu de vorm van halfjaarlijkse actualisaties van het vastgestelde Masterplan uit 2003. De veranderingen ten opzichte van het Masterplan worden hiermee zichtbaar gemaakt. De rapportages zullen tweemaal per jaar aan de gemeenteraad van Zaanstad worden voorgelegd.

Zichtbaar Beter
Het rapport Actualisatie II draagt de ondertitel `Zichtbaar Beter'; een logisch vervolg op Actualisatie I, `Haalbaar en Betaalbaar' waarin de financiële bouwstenen als onderlegger werden geactualiseerd en bestendigd. Het College ziet in Zichtbaar Beter bevestigd dat er in de beheersing van het programma verbeteringen zijn aangebracht. Uitgangspunt is vanaf het begin geweest dat dit zodanig zou gebeuren dat de hoofdstructuur van het programma niet wordt aangetast. Dat is ook niet gebeurd, al zag het College zich genoodzaakt wel keuzes te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van kantoorbouw. Gezien de huidige economische situatie is de vraag naar kantoorruimte afgenomen. Inverdan zal dan ook niet bouwen voor leegstand en heeft daarom het aantal vierkante meters naar beneden bijgesteld. Ook in de toekomst zullen economische omstandigheden blijven veranderen en planonderdelen worden aangepast.

Beter Zichtbaar
Inverdan zal in 2006 zichtbaarder worden o.a. in de communicatie, bijvoorbeeld via het informatiecentrum Inverdan dat al veel bezoekers trekt en een e-mailnieuwsbrief met courante nieuwsitems uitgeeft. Beter zichtbaar, ook waar het gaat om de wijze van rapporteren aan de raad. En heel concreet: de veranderingen in het centrum worden zichtbaar. De woningen aan het Noordschebos, de Van Gend en Loosloods, het Trefpunt en een deel van de Traverse zijn allen gesloopt, tijdelijke voorzieningen worden getroffen en bouwplaatsen ontstaan. Zoals de tijdelijke parkeergarage op het Noordschebos en het verplaatste busstation. Hierdoor raakt iedereen er van doordrongen dat er grote veranderingen aanstaande zijn en dat Zaanstad een vernieuwd en aansprekend centrum krijgt. Daarmee start ook de overlast. Overlast die onvermijdelijk is in een dergelijk, compact, gebied. Gedurende deze periode zal de gemeente er alles aan doen om dit te beperken. Regelmatig vinden er daarom met betrokkenen diverse overleggen plaats om te informeren en oplossingen te zoeken. Via de lokale media worden de (inspraak) bijeenkomsten aangekondigd en worden betrokkenen uitgenodigd mee te denken.

Aanpassingen op deelgebieden
Het masterplan uit 2003 is geen statisch vaststaand plan, maar aan veranderingen onderhevig. Voortdurend vinden er aanpassingen plaats in het programma (scope) door ontwikkelingen in o.a. de maatschappelijke, economische omgeving of door nadere afspraken met partijen. Die aanpassingen zijn zichtbaar in bijgestelde uitgangspunten en in de vertaling daarvan in geld (de grondexploitatie) en in tijd (planning). De gemeenteraad heeft aangegeven dat er niet alleen op Inverdanniveau moet worden gerapporteerd maar zeker ook op de deelgebieden. In Actualisatie II is dat gebeurd

Kantorenvisie
De kantorenvisie is op grote lijnen aangepast. Zo staat in het Masterplan 140.000 m2 kantoorruimte aangegeven, waaronder het stadhuis en een aantal sociaal culturele voorzieningen zoals bioscoop en bibliotheek. Als daarvan het stadhuis, horeca etc. wordt afgetrokken resteerde er een kantorenprogramma van 60.000 m2. Voor Spoorstrip West was 28.000m2 bestemd. In deze Actualisatie II wordt daarvan ongeveer 13.000 m2 naar beneden bijgesteld. Gezien de huidige economische omstandigheden bestaat er minder vraag naar kantoorruimte. De resterende 15.000m2 wordt flexibel ontwikkeld. Er resteert daarom nu in totaal 47.000 m2 exclusief het stadhuis voor het kantorenprogramma.

In Haalbaar en Betaalbaar is al aangekondigd een marktconsultatie voor de Spoorstrip West te houden. De uitkomsten van deze marktconsultatie leiden tot planaanpassingen, waarbij het accent voor dit deelgebied verschuift van de grote kantoorvolumes uit het Masterplan naar een ontwikkelingsmodel met een andere menging van functies, meer flexibiliteit en kleinere kantoorvolumes. In totaal zal daarom15.000m2 kantoorruimte flexibel gemaakt worden en gedeeltelijk omgevormd tot woningen.

Saentower
Als voorbeeld van een aanpassing van het Masterplan, als gevolg van nadere afspraken van een partij in het gebied, kan het volgende worden gemeld. De gewijzigde uitvoering van de plannen direct voor de Saentoren houdt in dat niet tot aan de gevel van de Saentoren kan worden gebouwd overeenkomstig het Masterplan . Er wordt nu rekening gehouden met een vrije strook van circa 8 à 10 meter tussen de bestaande gevel en de achterkant van de nieuwe voorbouw. Dit betekent een kleinere hoeveelheid uitgeefbaar oppervlakte aan detailhandel en ongeveer 16 woningen die minder kunnen worden gebouwd.

BLVC, Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie Nieuw beleid op het gebied van leefbaarheid en veiligheid in het Inverdangebied is vormgegeven in het BLVC. Hierin staan maatregelen beschreven hoe overlast wordt voorkomen of wordt geminimaliseerd. Zo is het mogelijk ontwikkelaars hierop aan te spreken in het kader van veiligheid en leefbaarheid. Goodwill voor Inverdan kweken zal ook in 2006 worden voortgezet door de bewoners en consumenten iets terug te geven voor de onvermijdelijke overlast. Activiteiten in het centrum en het aanbieden van culturele evenementen staan weer op de rol. Evenals activiteiten direct gericht op de bewoners in de buurten die in het Inverdan gebied liggen. Een speciaal budget is daarvoor in het leven geroepen.

Financiën
Naast verkoop van gemeentelijke grond (de opbrengst vloeit terug in het programma Inverdan) zijn subsidies binnen Inverdan een belangrijk thema gezien het beoogde hoge kwaliteitsniveau. Het hoge ambitieniveau maakt het mogelijk diverse omvangrijke subsidies te verkrijgen. Ze hebben een gunstig effect op het eindsaldo van de grondexploitatie. Naast provinciale subsidiegelden ontvangt Zaanstad onder andere subsidies van het Rijk en ROA.

In Actualisatie I (2005) werd er een risicobuffer opgenomen van EUR 8 miljoen. Deze buffer wordt na zorgvuldige afweging aangesproken. Eerst wordt gekeken of de tegenvallers kunnen worden geëlimineerd, daarna of zij kunnen worden gecompenseerd en tenslotte moet de afweging van acceptatie worden gemaakt. Tegenvallers worden veroorzaakt omdat correcties op eerdere aannames moeten worden gemaakt, tegenvallers ontstaan omdat essentiële delen van het plan alleen gerealiseerd kunnen worden indien éénmalig extra financiële middelen beschikbaar worden gesteld. Tenslotte hebben wij met tegenvallers te maken omdat de markt zich anders heeft ontwikkeld dan bij de vaststelling van het Masterplan was voorzien. Vanzelfsprekend zijn er ook meevallers aan de orde.

Na inventarisatie van deze gegevens en de verwerking van de financiële consequenties ontstaat het volgende beeld ten aanzien van de risicobuffer; de risicobuffer neemt met EUR 2,91 miljoen af tot EUR 5,1 miljoen. Omdat verdere risico's daarmee afnemen blijft Inverdan financieel gezond. Onder de streep kent het programma Inverdan een sluitende begroting. Door de ingestelde risicobuffer vangt het programma Inverdan de financiële tegenvallers intern op.

Risicoanalyse
Een risicoanalyse met een uitgebreide inventarisatie van de risico's is nu toegevoegd. Daarbij is voorzien in beheersmaatregelen.

Nieuwe raad, nieuwe wethouder
Voor het Programma Inverdan betekent deze Actualisatie II de afsluiting van de vorige raadsperiode, tevens is het startschot voor de nieuwe raad en de nieuwe wethouder Inverdan, Hans Luiten.