Gemeente Heemskerk


woensdag, 14 juni 2006

Brand strandhuisjes Heemskerk

HEEMSKERK - In de vroege ochtend zijn vijf strandhuisjes op het strand van Heemskerk afgebrand. Twee huisjes zijn zwaar beschadigd door het vuur; twee huisjes zijn beschadigd doordat zij door de brandweer zijn verplaatst om overslaan van de brand te voorkomen. Er heeft zich geen persoonlijk letsel voorgedaan. De technische recherche heeft een onderzoek uitgevoerd en heeft de oorzaak van de brand niet kunnen vaststellen.

Rond half zes kwam de melding van brand binnen bij de brandweer van Beverwijk, die samen met de brandweer Velsen is uitgerukt. Het was lastig voor de brandweer om de brand te bereiken; men moest zevenhonderd meter over het strand met de brandslang vanaf de strandopgang bij de Relweg. Met behulp van de reddingsmaatschappij (KNRM) lukte het om in relatief korte tijd de brandslang over het strand naar de brandhaard te transporteren en de brand onder controle te krijgen. De eigenaren van de strandhuisjes zijn voorzover mogelijk onmiddellijk op de hoogte gesteld van het incident. Op het gemeentehuis zijn de eigenaren opgevangen en zo goed mogelijk van informatie voorzien. Ook de komende tijd zal de gemeente contact houden met de gedupeerden om eventuele vragen die later nog opkomen te beantwoorden. Burgemeester Schneiders laat weten dat hij geschrokken is door de brand. "Ik weet dat strandhuisjes een dierbaar bezit zijn en leef mee met de getroffen eigenaren."

Inspectie
De eenheid Toezicht en Handhaving van de gemeente Heemskerk voerde op 13 augustus van het vorig jaar samen met de brandweer Heemskerk een inspectieronde uit op het Heemskerkse strand. Het ging om de strandhuisjes, de strandpaviljoens en de post van de reddingsbrigade. De bouwwerken werden getoetst aan bouwkundige eisen en brandveiligheidseisen. Zo werd gekeken naar de aanwezigheid en de staat van gasflessen en gasleidingen. De brandweer heeft toen verschillende eigenaren tips gegeven over het vergroten van de veiligheid.

---