VVD


14-6-2006

Europarlement voor aanleggen noodvoorraad vaccins vogelgriep

Het Europees Parlement is in grote meerderheid voor het aanleggen van een noodvoorraad vaccins vogelgriep (586 parlementariërs stemden voor, 35 tegen). Het Europarlement geeft in een rapport advies aan de Europese Ministers van Volksgezondheid, die vorige week besloten dat een noodvoorraad antivirale middelen niet nodig is. Het Europarlement neemt

Jules Maaten: "Ik betreur de beslissing van de Ministers van Volksgezondheid om géén Europese noodvoorraad antivirale middelen aan te leggen. In een dergelijke situatie is er geen tijd de lidstaten die geen voorraad antivirale middelen hebben aangelegd alsnog aan te sporen dat te doen. Een Europese noodvoorraad kan dan uitkomst bieden om de griep in te dammen. Juist in dit soort situaties moet Europa zijn meerwaarde bewijzen."

De Europese voorraad zou slechts als aanvulling op, niet ter vervanging van nationale voorraden dienen. Volgens het Europarlement schiet de planning voor het verkrijgen en het gebruik van pandemische vaccins in de meeste landen tekort. De Europese Commissie moet de bevoegdheid krijgen om opdracht te geven tot het aanmaken van vaccins en het aanleggen van een communautaire voorraad. Afzonderlijke lidstaten zouden er daarnaast voor moeten zorgen dat 25 tot 30% van de bevolking door de beschikbare hoeveelheid antivirale middelen wordt gedekt.

Het amendement van Jules Maaten, waarin wordt bepaald dat in het geval van een grieppandemie de EU binnen 24 uur noodmaatregelen moet kunnen nemen, zoals quarantaine, ontsmetting op vliegvelden voor vluchten vanuit bepaalde regio's en reisbeperkingen, is door de meerderheid van het Europarlement geaccepteerd. Verder onderstreept het EP de noodzaak om surveillancesystemen, de rapportage- en alarmeringssystemen, gegevensanalyses en epidemiologie voor ziekten van mens en dier te versterken. Alleen dan kunnen besmettingsgevallen van vogels en mensen snel worden opgespoord en tegenmaatregelen worden genomen.