Gemeente Gorssel

Gemeente Lochem ontwikkelt duurzaam inkoopbeleid

Het college van B&W stelt in de vergadering van 26 juni de gemeenteraad voor om de kadernota inkoop vast te stellen. In deze kadernota staan de richtlijnen voor het inkoopbeleid van de gemeente, op basis waarvan het college van B&W het verdere inkoopbeleid ontwikkelt. Dit wordt vastgelegd in de inkoopnota. Een van de speerpunten in het nieuwe beleid is duurzaam inkopen.

In de kadernota zijn de aanbevelingen uit de concept-notitie "Duurzaam Lochem" overgenomen. De raadswerkgroep die deze notitie heeft opgesteld, vindt dat criteria voor duurzaam inkopen integraal onderdeel moeten zijn van het inkoopbeleid. Er mogen geen producten worden gekocht die aantoonbaar leiden tot aantasting van mensenrechten (denk aan kinderarbeid) of afkomstig zijn van illegale houtkap (denk aan tropische regenwouden, maar ook aan de oerbossen van Rusland). De gemeente neemt hiermee haar voorbeeldfunctie voor de Lochemse samenleving als 'eerlijke en verantwoorde' inkoper en gebruiker van grondstoffen en producten.

Programma Duurzaam Inkopen
Om zich hieraan te committeren, ondertekent de gemeente Lochem de verklaring van deelname aan het Programma Duurzaam Inkopen. Daarmee verklaart Lochem dat de adviezen uit dat programma worden overgenomen voor toepassing bij de inkoopactiviteiten. Daarnaast worden de Lochemse ervaringen met de gebruikte hulpmiddelen die hiervoor zijn ontwikkeld (zoals de menukaart Duurzaam Inkopen) geëvalueerd en teruggekoppeld. Verder zegt de gemeente hiermee toe om de benchmark in te vullen en elke twee jaar mee te werken aan landelijke monitoring.

Naast de wens van de raad om duurzaam in te kopen, maken ook andere ontwikkelingen op het gebied van inkopen nieuw beleid noodzakelijk. Iedere gemeente is bijvoorbeeld verplicht om de nieuwe richtlijnen voor Europese aanbesteding voor overheidsopdrachten te volgen. Daarnaast zijn de kaders die worden beschreven in de nota een belangrijke stap in de professionalisering van de Lochemse inkoop en intensievere regionale samenwerking.

Deze groenvisie geeft een groen toekomstbeeld voor de gemeente Lochem, een wens die nagestreefd wordt: Groen Lochem, duidelijk en herkenbaar!

Wilt u weten wat er in kadernota Gemeentelijk Inkoopbeleid staat? Raadpleeg dan agendapunt 10 van de gemeenteraadsvergadering van 26 juni 2006