Unicef



Hoorn van Afrika: de ongelijke strijd van moeders tegen de droogte 14 juni 2006, Garissa (Kenia) - In de Hoorn van Afrika, waarbinnen Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Kenia en Somalië vallen, lijden ruim acht miljoen mensen onder voedseltekorten. Door langdurige droogte sterft het vee en mislukken oogsten. Dit voorjaar is er eindelijk wat regen gevallen, maar dat was lang niet genoeg om de nood te lenigen. Moeders als Rukiya Sheik Mohamed doen er intussen alles aan om hun gezin in leven te houden.

Rukiya Sheik Mohamed (rechts) had een kudde van veertig geiten, maar daarvan zijn er nog maar vier over. Foto: Unicef/Kenia/Nybo Rukiya Sheik Mohamed (rechts) had een kudde van veertig geiten, maar daarvan zijn er nog maar vier over. Foto: Unicef/Kenia/Nybo

Moeders leveren dagelijks strijd om hun kinderen in leven te houden. Dat is vreselijk moeilijk, doordat er een tekort is aan voedsel, water en medische zorg. Rukiya Sheik Mohamed uit Kenia is ook zo'n moeder. Zij maakt zich zorgen om de hyena's die 's nachts rond haar hut sluipen. Voor de droogte had ze een kudde van veertig geiten. De vier geiten die ze nog over heeft, worden nu door de hyena's belaagd. "We moeten ze de hele nacht bewaken, anders worden ze door die beesten opgegeten," zegt ze.

Overdag is Rukiya druk bezig met schoonmaken, hout sprokkelen en water zoeken voor haar geiten. Haar dochter doet betaalde schoonmaakklusjes en haar zoon rijdt met een kruiwagen over de markt, in de hoop dat hij voor iemand spullen kan vervoeren.

170 kilometer lopen
"Mijn man is tien jaar geleden overleden," zegt Rukiya. "Hij was een sheik en we hadden geld en veel meer dieren dan nu. Hij zorgde voor zijn gezin, maar nu moeten we allemaal op zoek naar manieren om het hoofd boven water te houden." Toen de regen in haar dorp uitbleef, maakte Rukiya te voet een tocht van 170 kilometer om eten te zoeken. Ze belandde uiteindelijk in Garissa, in het noordoosten van het land.

Unicef-medewerkster Zeinab A. Ahmad praat hier met moeders over hun moeilijke levensomstandigheden. "Deze vrouwen staan er met hun kinderen alleen voor," zegt ze. "Hun mannen zijn op pad met de dieren die de droogte hebben overleefd. De vrouwen zijn onbeschermd en ze zijn bang dat ze 's nachts door mannen worden lastiggevallen."

Problemen door regen
Sinds Rukiya's aankomst in Garissa heeft het af en toe geregend, maar dat is voor de oogsten, het vee en de mensen lang niet genoeg. Pas in oktober wordt nieuwe regen verwacht. De regen die gevallen is, zorgt trouwens voor nieuwe problemen. De kwaliteit van het water gaat achteruit, doordat modderig grondwater in bronnen terechtkomt. Bovendien is er een grotere kans op de uitbraak van ziektes als cholera, die door vervuild water worden veroorzaakt. In het noordoosten van het land zijn al uitbraken van diarree gemeld.