Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 juni 2006


Vragen van de leden Timmer en Albayrak (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


naar aanleiding van het bericht dat ouders niet geïnformeerd mogen worden omtrent het XTC-gebruik van hun kinderen


1.

Kent u de berichten "Burgemeester mag ouders xtc-slikkers niet alarmeren" en "Pak harddrugs keihard aan"?


2.

Welk onderzoek betreft het en door wie is dat onderzoek uitgevoerd en op welke wijze is justitie betrokken bij dit onderzoek? Is dit onderzoek representatief voor de rest van Nederland?


3.

Klopt het dat strafrechtelijke informatie met betrekking tot het drugsgebruik van
minderjarige kinderen onder de privacywetgeving van kinderen valt? Zo ja, waar is dit op gebaseerd? Waarover mogen ouders nog meer niet geïnformeerd worden door justitie en politie op grond van de privacywetgeving?


4.

Lijkt u dit, het onthouden van informatie aan ouders over het drugsgebruik van hun kinderen, een gewenste invulling en een gewenst effect van de rechten van het kind op privacy, mede gezien de leeftijd van de kinderen, namelijk 13 en 14 jaar?


5.

Bestaat, naast de rechten van het kind op privacy, ook niet de plicht van de ouder om de gezondheid en het welzijn van hun minderjarige kinderen te beschermen, waaronder ook zou moeten vallen de kinderen waarschuwen , corrigeren, voorlichten en begeleiden op o.a. het gebied van drugs?


6.

Hoe beoordeelt u de uitkomst van het onderzoek en kunnen wij nog enige actie van u verwachten?


7.

Als het waarschuwen van de ouders niet door de burgemeester kan gebeuren, bent u dan van mening dat justitie zelf deze taak op zich zou moeten nemen als onderdeel van het strafproces?


8.

Zouden ouders, meer dan nu gebeurt, betrokken moeten worden bij het strafproces van hun minderjarige kinderen?


9.

Zo ja, hoe zou u dat vorm willen geven? Zo nee, waarom bent u van mening dat dit niet moet gebeuren?