Stichting Natuur en Milieu

Gezamenlijk persbericht van De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu

Prijsvraag beloont goede communicatie over milieu en gezondheid

14 juni 2006 - Nijmegen, Gelderland, Noordenveld, Goeree Overflakkee en Deventer hebben de meest aansprekende projecten om inwoners te informeren over milieu en gezondheid.

Vier provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu hebben een prijsvraag uitgeschreven voor de overheid die zijn burgers het beste informeert over de gezondheidsrisico's in hun buurt.

Uit de inzenders zijn vijf overheden genomineerd. Een van hen zal uiteindelijk de Århus Trofee winnen. Deze wordt uitgereikt op het symposium 'Århus at risk?' op donderdag 29 juni aanstaande in Utrecht.

Sinds februari vorig jaar zijn overheden verplicht milieuinformatie actief aan burgers beschikbaar te stellen, vooral over aspecten die invloed hebben op de gezondheid. Dit is vastgelegd in het Europese 'Verdrag van Århus'. De Milieufederaties en Natuur en Milieu zijn op zoek gegaan naar goede voorbeelden om hier invulling aan te geven. Er kwamen veel goede inzendingen binnen. Uit de inschrijvers heeft een jury bestaande uit professionals en vertegenwoordigers van burgerpanels vijf projecten genomineerd:

* Gemeente Nijmegen, project West en Weurt
* Provincie Gelderland, project mijn leefomgeving
* Gemeente Noordenveld, Århus-website

* IS Goeree Overflakkee, digitale omgeving
* Gemeente Deventer, Milieuatlas

Bij de beoordeling is naast het voldoen aan de richtlijnen van Århus ook gekeken naar hoe gegevens op de doelgroep burgers zijn aangepast en welke link er wordt gelegd naar gezondheidseffecten. De jury in de eindronde, waar de uiteindelijke winnaar wordt bepaald, wordt voorgezeten door Puk van Meegeren van Milieucentraal, deskundige op het gebied van milieucommunicatie.

Naast de uitreiking van de trofee worden op het symposium van 29 juni ook de resultaten gepresenteerd van een breder onderzoek naar de kwaliteit van de informatieverstrekking over milieu en gezondheid, dat de genoemde organisaties hebben uitgevoerd onder ruim veertig gemeenten. Deze resultaten en de goede voorbeelden zullen andere overheden inspireren aan de slag te gaan met communicatie over milieu en gezondheid.