Universiteit Maastricht

14 juni 2006
Prof. dr. Pim Martens nieuwe onderzoeksdirecteur SENSE Hoogleraar Duurzame Ontwikkeling

Prof. dr. Pim Martens, hoogleraar Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht, is per direct benoemd als onderzoeksdirecteur van onderzoeksschool SENSE. SENSE (School for Socio-Economic and Natural Sciences of the Environment) is een gezamenlijke onderzoeksschool van acht universiteiten, waaronder de Universiteit Maastricht. Binnen de school staan de milieu- en duurzaamheidswetenschappen centraal. (zie ook www.sense.nl)

Onderzoeksscholen zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) erkende samenwerkingsverbanden van onderzoeksinstituten. De directie van SENSE bestaat uit een algemeen directeur, een onderzoeks- en een onderwijsdirecteur. Het penvoerderschap van de school berust bij de Universiteit Wageningen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Pim Martens is directeur van ICIS (International Centre for Integrated assessment and Sustainable development) van de Universiteit Maastricht.

Prof. Martens heeft op overtuigende wijze blijk gegeven van zijn geschiktheid voor de invulling van deze functie. Wij verwachten dat zijn inhoudelijke visie en zijn doortastend enthousiasme verder zullen bijdragen aan de ontwikkeling van SENSE als kwaliteitsnetwerk voor onderzoekers in de milieu- en duurzaamheidswetenschappen, aldus het SENSE- bestuur.
De nieuwe onderzoeksdirecteur zal zich onder andere bezighouden met het vormgeven van het onderzoeksprogramma en dan met name het bundelen van het zeer uiteenlopende onderzoek dat binnen de school verricht wordt. Dat gaat van ecotoxicologie tot bijvoorbeeld de meer sociale dimensies van duurzaamheid. Mijn taak zal onder meer zijn om binnen deze diversiteit de gezamenlijke visie vorm te geven. Ook is hij samen met de onderwijsdirecteur verantwoordelijk voor de kwaliteit van de Ph.D.-trajecten binnen SENSE. Aan de school zijn naast een groot aantal senior onderzoekers ongeveer driehonderd promovendi verbonden. Pim Martens ziet zijn benoeming als een versterking van onderzoeksinstituut ICIS en een meerwaarde voor onze faculteit en universiteit. De banden met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) worden ermee aangehaald, aangezien ik vanuit deze positie veelvuldig contact met bijvoorbeeld NWO en KNAW onderhoud. Verder hoop ik de signatuur van de UM, die van oorsprong natuurlijk geen milieu-universiteit is, sterker in SENSE te brengen, zonder natuurlijk het samenwerkingsverband uit het oog te verliezen, aldus Pim Martens.
Aan SENSE participeren naast UM, Universiteit Wageningen en de Vrije Universiteit Amsterdam de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Groningen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Pim Martens, tel. 043 3883555, e-mail p.martens@icis.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to societys needs are core values of Maastricht University.