Gemeente Breukelen


Architect voor Regionaal Historisch Centrum geselecteerd

Burgemeester Dales laat namens het college van B&W van de gemeente Breukelen weten dat er op 12 juni een architectenbureau voor het ontwerpen van het Regionaal Historisch Centrum is geselecteerd. Na een gedegen selectieprocedure is de keus gevallen op het architectenbureau AGS Architecten & Planners Arnhem. Naast het ontwerpen van het Regionaal Historisch Centrum zal de architect ook het ontwerp maken voor de uitbreiding van Regionale Scholengemeenschap Broklede.

De selectieprocedure

Het architectenbureau is geselecteerd in het kader van een Europese aanbestedingsprocedure, waarvoor 14 architectenbureaus zich gemeld hadden. Uit deze bureaus heeft de selectiecommissie een voorlopige selectie van 5 bureaus gemaakt. Na de presentatie van deze 5 bureaus heeft de selectiecommissie de voordracht opgesteld. De selectiecommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, het Streekarchivariaat, bibliotheek Breukelen en RSG Broklede.

De keus voor het architectenbureau is gemaakt op basis van 10 selectiecriteria, waaronder de architectonische signatuur, de aansluiting op het gestelde programma van eisen, de omvang van het dienstenpakket en de offerteprijs van de architect. AGS Architecten en planners is het bureau dat op de 10 selectiecriteria de hoogste totaalscore haalde.

Het Regionaal Historisch Centrum

Het Regionaal Historisch Centrum gaat onderdak bieden aan de historische archieven van de gemeenten Abcoude, De Bilt, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen en Breukelen. Deze archieven zijn nu nog op diverse plaatsen binnen de verschillende gemeenten ondergebracht. Die locaties voldoen vaak niet aan de eisen van de Archiefwet. Bovendien heeft een aantal gemeenten te maken met onvoldoende opslagcapaciteit. Alle archiefmedewerkers van de deelnemende gemeenten krijgen in het toekomstige centrum hun werkruimte. Naast opslagcapaciteit en kantoorruimtes komen er ook diverse ruimtes en faciliteiten voor het publiek dat de archieven wil raadplegen.

Het Regionaal Historisch Centrum wordt onderdeel van het Vier-in-1 complex aan de Schepersweg in Breukelen, waar ook de openbare bibliotheek en de HAVO/VWO school RSG Broklede gehuisvest zijn. Het Regionaal Historisch Centrum wordt gebouwd op een plek waar de huidige half overdekte fietsenstalling van RSG Broklede is. RSG Broklede krijgt op het terrein een nieuwe fietsenstalling.

Volgens de planning opent het Regionaal Historisch Centrum begin 2008 haar deuren.