GroenLinks

Bescherm persoonsgegevens bij misdaadbestrijding

Misdaadbestrijding in de EU 14 juni 2006

Het Europees Parlement wil regels voor de bescherming van persoonsgegevens die uitgewisseld worden in het kader van misdaadbestrijding. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is dit een absolute voorwaarde voor het vrij beschikbaar stellen van persoonsgegevens over de grens.

"Het staat buiten kijf dat de Europese samenwerking op het gebied van politie en justitie beter moet. Daarbij is het van belang dat er een goede uitwisseling van gegevens plaatsvindt. Maar dit moet wel op een verantwoorde wijze gebeuren: met inachtneming van de regels voor privacy en gegevensbescherming om misbruik tegen te gaan," stelt Kathalijne Buitenweg.

Zo mogen gegevens alleen verzameld worden voor specifieke doeleinden en ze moeten noodzakelijk en proportioneel zijn voor het bereiken daarvan. Ook moeten de gegevens gewist worden als ze niet langer nodig zijn voor het doel waarvoor ze oorspronkelijk vergaard waren.

Wel voor bedrijfsleven, niet voor politie en justitie Voor bedrijven, zoals de telecom-industrie, gelden momenteel vrij strenge Europese regels voor gegevensbescherming. Deze regels zijn echter niet van toepassing op gegevens verzameld door de politie en justitie. Nu heeft elk land daar zijn eigen regels voor, die niet altijd voldoende bescherming bieden. Niet alleen is dit vanuit privacyoogpunt een slechte zaak, maar het bemoeilijkt ook het uitwisselen van gegevens bij misdaadbestrijding.

"Rechters en opsporingsdiensten zijn minder snel geneigd om vertrouwelijke informatie uit te wisselen met Europese collega´s, wanneer ze niet weten hoe er met die informatie wordt omgegaan. Wie is bevoegd om toegang te hebben tot de gegevens en hoe wordt dat gecontroleerd? Gemeenschappelijke regels zullen het onderlinge vertrouwen vergroten en bijdragen tot een betere informatie-uitwisseling."

Parlementaire steun
GroenLinks pleit er al jaren voor om de regels voor gegevensbescherming in het kader van de interne markt ook toe passen bij politie- en justitiesamenwerking. Nu is daar ook in het Europees Parlement een breed draagvlak voor.

Het is de vraag of de Raad van Ministers het standpunt van het Europees Parlement overneemt. Gegevensbescherming is geen prioriteit voor regeringen, die vooral willen scoren met harde maatregelen. Buitenweg wil dan ook druk uitoefenen op de lidstaten door het aannemen van andere voorstellen op het terrein van persoonsgegevens afhankelijk te stellen van goede gegevensbescherming.

Zie ook:


* dossier: Privacy, politie en justitie

«