Gedwongen ontslagen bij gratis entree rijksmusea

Cnv publieke zaak

De vakbond CNV Publieke Zaak vreest gedwongen ontslagen bij de rijksmusea als die gratis toegankelijk worden. Een meerderheid van de Tweede kamer heeft een motie met die strekking gisteren aangenomen.

Bestuurder Lizelotte Smits van CNV Publieke Zaak vindt dit een kortzichtige houding van de Tweede Kamer. Als rijksmusea geen entree meer kunnen heffen, zal er gigantisch bezuinigd moeten worden. 'De werknemers zijn hiervan de dupe, omdat de rijksmusea gedwongen zijn te bezuinigingen op de personeelskosten. Naast gedwongen ontslag, vrezen wij verdere verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.'

Zaterdagtoeslag
De onderhandelingen over de cao rijksmusea (1900 werknemers) verliepen dit voorjaar moeizaam, waarbij zelfs acties dreigden. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt, maar moesten de bonden wel instemmen met het schrappen van de zaterdagtoeslag voor werknemers. 'Wij hebben hier alleen mee ingestemd onder de voorwaarde dat niet verder op de arbeidsvoorwaarden zou worden bezuinigd. Als de motie van de Tweede Kamer wordt uitgevoerd, zullen nieuwe verslechteringen volgen', verwacht Lizelotte Smits. Ze hoopt dat het kabinet de motie van de Tweede Kamer naast zich neerlegt.