Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 juni 2006


Vragen van de leden Fierens en Meijer (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


over de verstoorde relaties met decentrale overheden.
* Kent u het artikelen in Binnenlands Bestuur over de verstoorde relaties tussen medewerkers van uw ministerie en ambtenaren van de grote steden en de verschillen van inzicht tussen de VNG en de rijksoverheid?
2) Hoe verhouden deze berichten zich met uw reacties in verschillende debatten dat de interbestuurlijke verhoudingen goed zijn?


3) Klopt het dat uw ambtenaren al ruim een jaar niet meer meedoen aan het overleg van de 100.000+ gemeenten? Zo ja, waarom is dat? Klopt de berichtgeving dat dit komt door gekrenktheid bij BZK over opmerkingen over de rekenkundige kwaliteiten van de BZK-ambtenaren?


4) Deelt u de mening dat de verhoudingen mede zijn verslechterd door het uitblijven de uitwerking van een alternatief lokaal belastinggebied?


5) Wat is de reden dat de uitwerking van de voorstellen opcenten IB/LB zo lang op zich hebben laten wachten?


6) Hebt u begrip voor de irritatie bij decentrale overheden over de beperking van de autonomie, mede gezien de voorstellen wat betreft politie, veiligheidsregio's en de uitspraken van uw collega Zalm over de OZB aan de vooravond van de verkiezingen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om deze te verbeteren?