Gemeente Amsterdam



Amsterdam genomineerd voor TechnoPartner Award

14 juni 2006
-
Persbericht

De dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam is samen met Velominck B.V. genomineerd voor de TechnoPartner Award.

De prijs, een bedrag van EUR 25.000, is bedoeld voor ondernemers en hun eerste klant die samen de ontwikkeling van een nieuwe technologie mogelijk hebben gemaakt.

De nominatie is het gevolg van de samenwerking bij de komst van de volautomatische fietsenstalling aan het Tolhuisplein in Amsterdam Noord. Het idee van de stalling is afkomstig van Velominck. Doordat de gemeente al in 2000 geld reserveerde heeft Velominck kunnen werken aan het concept en de ontwikkeling van de stalling. Op 3 oktober 2005 werd de stalling geopend door minister Peijs van Verkeer en Waterstaat.

Locker Tolhuisplein. Foto DIVV

Netwerk

De stalling behoort tot het netwerk van Lockerstallingen in Amsterdam en biedt plaats aan 50 fietsen, zowel van abonnementhouders als van incidentele gebruikers. Via een bovengrondse toegang worden de fietsen automatisch aangenomen en binnen enkele ogenblikken ondergronds gestald. De stalling heeft als grote voordelen: lage exploitatielasten, uitstekende bescherming tegen fietsendiefstal en een forse kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte. Immers er staan minder `wild' geparkeerde fietsen.

Innovatie

De nauwe samenwerking bij de ontwikkeling en het vertrouwen van beide partijen in het uiteindelijke resultaat hebben geleid tot de realisatie van de Lockerstalling en daarmee nominatie voor de award. De prijs is een initiatief van TechnoPartner, een organisatie die, met steun van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, programma's uitvoert ter het bevordering van technologische innovaties. De prijs wordt op 19 juni uitgereikt door de staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, tijdens het TechnoPartner Event in Wassenaar.