DUTCH STATE TREASURY AGENCY

Emissiekalender 3e kwartaal en DDA
Documentnummer : 2006-18, datum : 14-06-06

Het Agentschap heeft vandaag de uitgiftekalender voor het 3e kwartaal 2006 bekend gemaakt. Allereerst wordt op 11 juli aanstaande via een Dutch Direct Auction een nieuwe 10?jarige lening gelanceerd. Deze DDA komt in plaats van de reguliere tap uitgifte die maand. In augustus is er traditioneel geen uitgifte van DSL's. In september wordt de nieuwe 10-jarige lening heropend.

Van de uitgifte van de 10-jarige lening via een DDA was al aangekondigd dat deze in juni/juli zou plaatsvinden. Uitgifte op 11 juli sluit goed aan bij het aflossingspatroon in 2006. Zoals gebruikelijk, worden nadere details van de DDA voorafgaand daaraan via een persbericht bekend gemaakt.

Gedurende het afgelopen jaar is het kassaldo van de Nederlandse Staat in snel tempo verbeterd. Het effect daarvan op de financieringsbehoefte in 2006 bedraagt cumulatief 7,5 miljard euro, waarvan 6 miljard euro als gevolg van een lager kastekort in 2005 ten opzichte van de najaarsnota. Het restant van 1,5 mrd euro komt op conto van een verbetering van het kassaldo 2006 (stand voorjaarsnota). Een verbetering van het kassaldo wordt zoals gebruikelijk eerst opgevangen door een geringer beroep op de geldmarkt. Bij een verdere verbetering van het saldo zal ook ondergrens van het kapitaalmarktberoep voor 2006 van 28 miljard euro worden bijgesteld.

Als gepland maken de 3, 10 en 30 jarige leningen deel uit van het financieringsplan 2006, evenals de nieuwe 2023 lening. Ook de ophoging naar het benchmark volume van 10 miljard euro blijft van kracht. Wel zal bij een verdere verbetering aan het begin van het 4e kwartaal worden bezien of het raadzaam is de heropening van bijvoorbeeld de 3-jarige lening enigszins te temporiseren.

De Dutch Treasury Certificates (DTC's) worden in dit 3e kwartaal zoals gebruikelijk geveild op de eerste en derde maandag van de maand via het Bloomberg Auctioning System (BAS). Bij iedere veiling wordt naast een 3-maands DTC programma afwisselend een DTC programma met een oorspronkelijke looptijd van 6, 9 of 12 maanden aangeboden. Tijdens de eerste veiling van het kwartaal worden steeds drie programma's geveild. De uitgifte in het 3e kwartaal is conform hetgeen was gecommuniceerd in de jaarkalender.