Ministerie van Defensie

14-06-2006 14:35

INTERNATIONALE OEFENING JOINT CARIBBEAN LION AFGEROND

De door Nederland georganiseerde internationale oefening âJoint Caribbean Lionâ is vandaag afgerond. De deelnemers voerden vanuit zee landoperaties uit in het Caribische gebied. België, Canada, Chili, Frankrijk, Venezuela, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland namen deel met schepen, troepen, vliegtuigen of waarnemers. In totaal deden ongeveer 4600 militairen mee.

Voor Nederland was het voornaamste doel van âJoint Caribbean Lionâ het succesvol opereren van de krijgsmacht ver van de thuisbasis, met het nadeel van lange logistieke aanvoerlijnen. Daarnaast werden de intensieve samenwerking en coördinatie tussen de krijgsmachtdelen erdoor versterkt.

Het scenario van de oefening was een vredesmissie, waarbij de multinationale taakgroep de controle moest krijgen over het gebied rondom de Beneden- en Bovenwindse Eilanden. Door het gezamenlijk optreden van land-, lucht- en zeestrijdkrachten, onder leiding van de Koninklijke Marine, werden de eilanden bevrijd van milities die de bevolking terroriseerden. Op 14 juni âvielâ het laatste vijandelijke bolwerk op zowel Sint Maarten als Curaçao.