Gemeente Amsterdam



Werkbezoek Suriname - verslag

14 juni 2006
-
Hendrik Wooldrik

Burgemeester Cohen en de Surinaamse minister van Regionale Ontwikkeling, Michel Felisie, hebben dinsdag onder grote belangstelling van de Surinaamse pers, de tweede samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en de gemeente Amsterdam getekend.

De ondertekening vond plaats in het Zeelandia complex in Paramaribo. Minsiter Felisie stond kort stil bij het succes van de samenwerkingsprojecten, waarbij werd aangetekend dat vooral de beperking in het aantal voorwaarden heeft bijgedragen aan het succes van de projecten.

Vanuit de aanwezige pers werden een aantal vragen gesteld over onder andere de bestemming van de donaties door zowel de gemeente Amsterdam, EUR 250.000, als stadsdeel Zuidoost, EUR 25.000. Minister Felisie deelde mee dat de Surinaamse regering daar binnenkort een besluit over neemt, maar dat het streven van de Surinaamse regering is om het geld direct in te zetten voor de wederopbouw.

Waardevol

Daarna bracht burgemeester Cohen een bezoek aan zowel de plaatsvervangende minister van Justitie, Stanley Raghoebarsingh, als korpschef Delano Braam met wie hij later op de dag geluncht heeft en een bezoek heeft gebracht aan de Florawijk. Van beide kanten werd benadrukt hoe waardevol de samenwerking tussen de beide politiekorpsen is.

De monding van de rivier de Suriname, nabij Paramaribo

Aangegeven werd dat de projecten op het gebied van document- en identiteitsfraude, de "train de trainersprogramma's" en het buurtmanagers programma veel vruchten afgeworpen hebben. Men bezocht juist de Florawijk omdat daar het eerste buurtmanagers project gestart is. Inmiddels loopt een soortgelijk project in negen wijken in Paramaribo.

Positieve effecten

Burgemeester Cohen kreeg een warm onthaal van het buurtcomité en werd voorgelicht over de positieve effecten van het project voor de wijk. Daarna maakte de burgemeester, begeleid door de Brassband, een wandeling door de wijk en sprak hij met buurtbewoners.

's Avonds was er een receptie die werd aangeboden door ambassadeur Henk Soeters. Veel van de Surinaamse kontakten van Amsterdam die betrokken zijn bij de vele gezamenlijke projecten en verschillende ministers van de Surinaamse regering waren aanwezig.